У всіх випадках, коли таблетка і укол мають рівнозначну дію, лікарі мають призначати саме таблетовані форми. Такий проект наказу МОЗ України «Про затвердження змін до деяких наказів Міністерства охорони здоров’я України» опубліковано для громадського обговорення, повідомляє офіційний сайт відомства.

У всьому світі понад 50% всіх лікарських засобів прописуються, відпускаються або продаються неналежним чином, свідчать дані ВООЗ. Одним із таких прикладів є надмірне використання ін’єкцій, коли більш доречно приймати ліки перорально. Це свідчить про те, що міф, ніби уколи більш дієві, аніж пігулки, поширений не лише в Україні. Насправді у більшості випадків немає значення, в якій формі діюча речовина потрапить в організм. Лише в деяких випадках рекомендовано саме ін’єкційну форму (невідкладні стани, знепритомнення пацієнта, введення інсуліну тощо).

***

Від початку року на кір захворіли майже 50 тисяч українців. Для надійного захисту від хвороби усі діти мають вчасно отримати як першу, так і другу дозу вакцини проти кору. Міністерство охорони здоров’я закликає всіх дотримуватися календаря щеплень і запевняє, що усі регіони забезпечено вакцинами КПК (проти кору, паротиту і краснухи) виробництва Бельгії та США. До того ж МОЗ скасувало вікові обмеження на безплатну вакцинацію від кору. Дорослі будь-якого віку тепер теж можуть безплатно вакцинуватися від кору, паротиту та краснухи вакциною КПК. Також можна вакцинувати немовлят віком від 6 місяців, для яких кір особливо небезпечний. Вакцинуватися радять також тим дітям, які мають підробну довідку про щеплення.