Відучора в Україні почала працювати місія Міжнародного валютного фонду. Її мета — дати оцінку реформам, які уряд зобов’язався провести в межах нової програми співпраці, започаткованої у грудні минулого року. Як повідомляє «Громадське», місія фонду перебуватиме в нашій державі два тижні.

Протягом цього періоду представники МВФ планують провести низку зустрічей з урядовцями. За підсумками роботи місії мають ухвалити рішення про готовність України до отримання нового траншу в розмірі 1,3 мільярда доларів.

Разом із місією МВФ в Україні працюватимуть і представники ЄС, які ухвалюватимуть рішення про продовження програми макроекономічної допомоги та виділення нового траншу в розмірі 500 мільйонів євро. Для Євросоюзу ключовою умовою виділення коштів є подальша співпраця з МВФ.

Раніше радник Президента Володимира Зеленського з макроекономічної політики Олег Устенко припускав, що в короткостроковій перспективі Україна зможе утримати макрофінансову стабільність і без чергового траншу МВФ.

«Щоб покрити виплати за борговими облігаціями, у нас є резерви Єдиного казначейського рахунку і «подушка безпеки» у вигляді більш як 20 мільярдів доларів золотовалютних резервів. Україна нині не може вийти на зовнішні ринки запозичення капіталу. Вони дорогі для нас — доведеться платити майже 10 відсотків річних», — вважає Олег Устенко, якого цитує «Економічна правда». Проте в довгостроковій перспективі, на його думку, співпрацю з фондом потрібно продовжувати.

Інший погляд на ситуацію, що складається, мають члени Ради фінансової стабільності при Нацбанку, які не раз заявляли, що в цей період постійна співпраця з фондом має визначальний вплив на макрофінансову стабільність держави.

Нагадаємо, 2015 року, щоб уникнути дефолту, Україна реструктуризувала свої борги. 27 серпня того року було підписано угоду, що передбачала списання 20 відсотків боргу та продовження на чотири роки терміну погашення українських єврооблігацій. Підготовлену угоду одностайно підтримав Кабінет Міністрів України. 17 вересня 2015-го Верховна Рада понад 300 голосами ухвалила передбачений угодою пакет законів. Тож тепер настає час розплати за старими боргами. Зокрема, за інформацією Міністерства фінансів, на погашення й обслуговування зовнішнього і внутрішнього боргів у бюджеті України на 2019 рік передбачено 417 мільярдів гривень, це майже третина кошторису країни. У цьому контексті критично важливо продовжити співпрацю з МВФ, яка тягне за собою співробітництво і з іншими міжнародними фінансовими інституціями, а саме — Світовим банком та ЄБРР.

21 грудня Україна отримала перший транш за новою програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом. Ця програма, затверджена і Кабміном, і Радою директорів МВФ, передбачає надання Україні фінансування на загальну суму майже 3,9 мільярда доларів упродовж 14 місяців. Утім, представників нової команди може непокоїти той факт, що фонд надає транші лише після виконання обіцяних реформ.

Так, як уже писав «Голос України», нова програма зосереджена на чотирьох пріоритетах. Перший — продовження поточної консолідації бюджету з метою зменшення держборгу. Другий — зниження інфляції зі збереженням гнучкого режиму валютного курсу. Третій — посилення фінансового сектору, сприяння відновленню активів та відродженню банківського кредитування. І четвертий — просування ціле-спрямованої сукупності структурних реформ, зокрема, для вдосконалення процесів адміністрування податків, приватизації та управління. Виконання цих завдань точно не додасть популярності новій владі, проте зміцнить фінансово-економічну систему країни. Який вибір буде зроблено — покаже найближчий час.