Фото надано прес-службою Дніпропетровської ОДА.

Новий дитсадок на 115 малюків в Обухівці відзначили престижною премією Artspace як найкращий об’єкт громадської архітектури України. Вперше у проектуванні будівлі втілено принцип «орієнтації за cонцем», що застосовують провідні архітектори світу задля мінімізації використання електроенергії. Премію отримав автор — дніпровський архітектор Олексій Валентіров, повідомив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.

Головна особливість обухівського дитсадка — максимальна енергоефективність. Сонячні панелі на даху, поруч — котельня. Фасад орієнтований на південь. Разом із великими вітражними вікнами це дає змогу використовувати «безплатну» енергію сонця для обігріву. Водночас спеціальні балконні виступи захищають від надлишкового випромінювання у літній період. Тож у приміщенні завжди комфортна температура.

«Під час проектування лунало багато «компетентних» зауважень від різних фахівців. Мовляв, неможливо зробити енергоефективною будівлю з великою площею засклення. Та досвід сучасної світової архітектури, а тепер і наш власний, свідчить про зворотне», — зазначив Олексій Валентіров.

Архітектурну премію Artspace започаткували в Україні кілька років тому, щоб популяризувати сучасний дизайн.

Вл. інф.