Фото прес-служби Управління ДСНС в Івано-Франківській області.

Постраждали Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська, Чернівецька і Житомирська області. Водночас рятувальники попереджають, що підвищення рівня води у річках через сильні опади триватиме до 23 травня, можливе подальше затоплення сільгоспугідь. У Карпатах навіть існує загроза утворення селевих потоків.

Тим часом на Прикарпатті найінтенсивніші опади, грози та град зафіксовано в Богородчанському, Калуському, Рогатинському та Надвірнянському районах. Як наслідок — 3240 підтоплених дворів у населених пунктах області та Івано-Франківську.

У селі Бабче Богородчанського району вода річки Манявка пошкодила газопровід, 627 абонентів відключено від мережі. В селі Гвізд Надвірнянського району від газопостачання відключено 453 абонентів і три комунальні підприємства. У селах Воронів і Незвисько Городенківського району великі потоки води змили з навколишніх пагорбів усякий непотріб на дорогу державного значення Снятин — Тязів. Шляховики за допомогою грейдера забезпечили проїзд транспорту, передає наш власкор Людмила СТРАЖНИК.

Оперативні групи Управління ДСНС в Івано-Франківській області та районних підрозділів виїхали на допомогу населенню. Довелося евакуювати людей із підтоплених будинків (на знімку), буксирувати транспорт, зокрема й автобуси, що перевозили дітей. 25 учнів Солотвинської школи-інтернату відселено до сухих приміщень районної лікарні.

У Калуському районі рятували пасажирів маршрутки, відкачували воду з цеху Калуської ТЕЦ. Підтоплено об’єкти ТОВ «Карпатнафтохім». Вода заблокувала покупців у напівпідвальній частині одного з калуських супермаркетів. До приїзду рятувальників її вичерпували відрами.

У місцях надзвичайних ситуацій працюють оперативні штаби. Зливи не припиняються ні на мить. Тож загроза масштабного паводку зберігається.

Тим часом

На Буковині підтопило 21 присадибну ділянку в двох населених пунктах. У селі Їжівці Сторожинецького району в ніч на вівторок сильна злива залила три присадибні ділянки, у селі Давидівка — 18. Рятувальники евакуювали двох осіб, зокрема одну дитину, і далі надають допомогу мешканцям, інформує наш чернівецький власкор Сергій СУЛИМА.

Та не лише велика вода принесла біду. Через потужний смерч, який пронісся ввечері 20 травня Глибоцьким районом, без дахів залишилися 16 будинків. Добряче зачепило село Кам’янка, а в селі Сучевени частково позривало покрівлі з 13 осель, повалено дерева. Окрім того, в селі Просіка покрівлі трьох житлових будинків пошкоджено частково. Нині облдержадміністрація детально вивчає наслідки смерчу, щоб скласти кошторис для допомоги постраждалим.