Днями стали відомі переможці всеукраїнського конкурсу сценаріїв «СВОЄ КІНО», який вже втретє в рамках реалізації комплексного проекту «Дивись українське» проводить Асоціація «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!».

Цього року на конкурс надійшло майже півтисячі заявок від 272 авторів з усіх регіонів України, а також Білорусі Ізраїлю, Франції. У фінал пройшли сто робіт, з яких обрали ТОП-10 кращих, що будуть екранізовані, і в подальшому демонструватимуться в «журнальному» блоці на сеансах перед фільмами в кінотеатрах країни. 

Запропонувавши концепт проведення цього конкурсу його ініціатори зробили ставку на вирішення одразу кількох питань: пошук нових ідей та сюжетів для вітчизняного кіно та створення можливостей для творчої самореалізації у цій сфері всіх охочих. Адже учасником дійсно народного конкурсу може бути кожен громадянин України, не зважаючи на фах, вік, стать та місце проживання. Проте історії номінантів мають відповідати двом темам «Майбутнє творять люди» та «Моє місто», а головне бути життєстверджуючими,  наповненими сенсами нашого буття, в основі якого справжні людські цінності.     

Представляючи сценарій під назвою «Доброго дня, Ангеле!» (автор Любов Загоровська), який очолює ТОП-10 конкурсу «СВОЄ КІНО-3», ініціатор і організатор проекту Дивись українське», голова правління Асоціації «Сприяння розвитку кінематографа в Україні» Андрій Різоль розповів, що ця робота має свою передісторію і свого предпродюсера. Як ми дізнались вже після завершення конкурсу, авторка сценарію -- Любов Михайлівна із Західної України є палкою  шанувальницею  талану акторки українського театру та кіно Рими Зюбиної. Жінка надсилала своєму кумирові дописи. І ось саме Рима Зюбина,  прочитавши ті листи, порадила шанувальниці майже в останній момент подаватися на конкурс. Фабула її сценарної ідеї не залишила байдужими більшість членів прискіпливого журі.

У народних сценаріях пишуть про те, що наболіло. І по них зрозуміло, що хвилює соціум. Проте тематична соціологія свідчить про зміни у суспільних настроях. Так, у  2016-2017 рр. більшість сценарних заявок, поданих на перший конкурс, була присвячена війні. У 2017-2018рр. привалювала соціальна проблематика міджлюдських відносин. Цього року організатори відзначили дві головні лінії у конкурсних роботах – любов і філософія.

«Чому? Може спрацьовує інстинкт самозахисту, самозбереження через стверджуючу силу любові. А філософські історії – це намагання розібратися світоглядно у тих процесах, які відбуваються навколо», -- розмірковує Андрій Різоль.

  • Хто ж вирішує долю народних сценаристів? – питаю у співрозмовника.

Виявляється, що на конкурсі працює два журі – мале (відбирає сто фінальних сценаріїв) і велике, що визначає переможців. І до складу того великого журі входить близько 50 осіб!

  • На проекті створена певна професійна замкнута система, куди входять фахові сценаристи, режисери, кінокритики, дистриб’ютори, директори кінотеатрів та кінотеатральних мереж, соціально відповідальний бізнес. Всі вони формують рейтинг сценарних робіт конкурсу, призерів якого ми врешті-решт екранізуємо, -- пояснює Андрій Різоль. – А  поки члени журі знайомляться із сценаріями, та заповнюють спеціальні анкети, де помічають особисто уподобані роботи. І по завершенню ми вже маємо режисерів, які готові знімати кіно за тими ідеями, а представники відповідального бізнесу та благодійних фондів вже мають своє бачення щодо їх фінансової підтримки. 

Проект «Дивись українське» було ініційовано у 2016 році. Того ж року стартував  перший конкурс сценаріїв «СВОЄ КІНО», за підсумками якого вже знято 20 короткометражних фільмів. Сімнадцять (з 20-ти) трихвилинних короткометражки переглянуло понад 1,5 мільйони глядачів. Розширені, режисерські, редакції фільмів хронометражем до 20-ти хвилин, з травня 2018 року запущено у фестивальну дистрибуцію. Станом на квітень 2019 року, картини проекту «Дивись українське» отримали більше 20-ти відзнак та нагород на міжнародних кінофестивалях в Україні та за кордоном. А окремі з них увійшли у два тематичні кіноальманахи  - «На своїй землі» та «Двері».  Генеральним партнером проекту виступає «Райффайзен Банк Аваль», офіційним партнером конкурсів сценаріїв «СВОЄ КІНО» є Всеукраїнський благодійний фонд  Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього». Проект реалізується за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

На знімку: кадр з фільму «Кобзарський цех», знятого за сценарієм Наталії Рудюк - переможця першого конкурсу сценаріїв «СВОЄ КІНО».

У головних ролях: Тарас Компаніченко, Анастасія Багінська, Кирило Тараненко, Олег Драч…

Режисер-постановник – Віктор Придувалов.