Кадрові дії прем’єр-міністра Чехії Андрея Бабіша стали причиною того, що за останні кілька місяців мешканці цієї країни чотири рази виходили на масові антиурядові протести.

Останній відбувся у вівторок на Вацлавській площі в Празі. Понад 50 тисяч осіб зібралися з вимогою відставки міністра юстиції Марії Бенешової, яку вважають соратницею А. Бабіша та пов’язують із корупційним скандалом, до якого він причетний, інформує «Радіо Свобода».

Цього разу приводом для демонстрацій став намір М. Бенешової провести реформу прокуратури та скасувати посаду генпрокурора. Саме генеральний прокурор має ухвалити рішення про передачу до суду кримінальної справи стосовно Бабіша, який потенційно може постати перед судом за шахрайство з коштами ЄС. Окрім вимог про відставку міністра юстиції, протестувальники закликали очільника уряду взяти участь у теледебатах, щоб виступити з офіційною позицією. У разі невиконання вимог демонстранти планують повторення протестів у наступні два тижні.

Саме Бабіш призначив Марію Бенешову новим міністром юстиції. Вона є радником чинного президента Чехії Мілоша Земана, який неодноразово критикував обвинувачення проти Бабіша.