До складу делегації на чолі з третьою віце-спікеркою Шведського парламенту та речницею Комітету закордонних справ Керстін Лундґрен (на знімку) ввійшли представники шведського парламенту (Риксдагу), Шведської агенції міжнародного розвитку (Sida) та Нордичного офісу Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН).

На зустрічі з керівництвом області було обговорено питання подальших напрямів розвитку Луганщини в рамках партнерства між урядом Швеції та ПРООН в Україні. Зокрема, йшлося про демократичне управління, забезпечення дотримання прав людини, захист прав жінок та дітей, а також напрями підтримки сходу України.

Очільник області Сергій Філь акцентував увагу учасників делегації на найболючіших проблемах, які потребують першочергового вирішення. Водночас було наголошено, що на підконтрольній українській владі території Луганщини забезпечено функціонування органів державної влади та місцевого самоврядування відповідно до законодавства та на партнерських засадах. В області також реалізуються загальноукраїнські реформи, причому Луганщина є лідером у процесі децентралізації.

Обговорюючи можливі напрями співпраці, учасники зустрічі назвали серед пріоритетів підтримку переміщених з тимчасово окупованої території Луганщини закладів вищої освіти, а також заходи, спрямовані на припинення відтоку молоді з території області.

Представники шведської делегації звернули увагу на той момент, що міжнародна допомога сходу України надалі змінить свій характер з гуманітарного на більш спрямований на розвиток. «Ми і надалі будемо надавати підтримку Україні як у питанні цілісності території, так і в її відновленні», — зазначила Керстін Лундґрен.

Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.