150 видавництв презентують свої нові видання та літературно-мистецькі проекти.

Один з них — «Ветеранська література» — започатковано учасниками бойових дій на сході та волонтерами у партнерстві з Міністерством у справах ветеранів. На читачів у спеціально обладнаному військовому наметі, що у дворі Мистецького Арсеналу, чекають понад 80 книг, написаних бійцями-письменниками. Тут і «Кіборги. Сага про воїнів» Євгена Стеблівського, «Патріотв’язні» Івана Богдана, «Іловайський щоденник» Романа Зіненка, «Дорогами схимника» Олени Задорожної, «Батальйон Полтава: роки війни» Віталія Запеки, «Кава з присмаком попелу» Олексія Петрова, «Вірші з війни» Бориса Гуменюка, «Це наша правда» Андрія Кириченка, «Піхота» Мартіна Бреста.

Одними з перших відвідувачів намету і покупцями ветеранських книжок стали Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко і віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Ірина Геращенко назвала «чудовою і правильною» ідею учасників російсько-української війни, які написали свої спогади про життя під кулями, організувати намет з ветеранською літературою та подякувала Міністерству ветеранів і міністру Ірині Фріз за те, що «підтримала і сприяла ініціативі» бійців.

— Ці люди на власні очі бачили правду про війну, їхні книги — це документалістика. Для суспільства важливо те, про що вони пишуть, як і для самих хлопців, адже немає нічого страшнішого за забуття, — каже Ірина Геращенко.

Серед придбаних Іриною Геращенко ветеранських книг — видання для дітей, зокрема, розповіді про бійців «Героям слава». Зазначає, що її діти, хоч ще й малі, але вже зібрали певні кошти та передали на потреби штурмової бригади.

У Мартіна Бреста (на знімку), який воював у 2015—2016 роках у секторі «М», на стенді два багатосторінкові томи — «Піхота» і «Піхота 2».

— Якщо ми, учасники війни, мовчатимемо, за нас говоритимуть інші, — каже письменник.

Він також подякував державі, уряду за підтримку ветеранської ініціативи і додав, що в Росії цей спецпроект був би неможливий, бо там «бояться і ніколи не скажуть, де і хто воював, так спокійніше спати в якійсь Костромі».

«Книжковий Арсенал» працюватиме ще кілька днів, до 26 травня. У його програмі — 500 презентацій і автограф-сесій, зустрічі з авторами книжок, дискусії, присвячені історичній тематиці й темі сусідства у глобальному масштабі, розмови про права і свободи людини, музично-візуальні перформанси, спеціальна дитяча програма. В рамках фестивалю стартувала глобальна акція на підтримку Олега Сенцова й інших політв’язнів, які утримуються в Росії та окупованому Криму, а таких щонайменше 98 чоловік, та на підтримку військовополонених, які перебувають за ґратами в «Лефортово» і в підвалах захопленого Донбасу. У день відкриття фестивалю участь в акції #SaveOlegSentsov взяли екс-президент Петро Порошенко з дружиною Мариною, Ірина Геращенко, Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Фото автора.