На знімку: під час виставки українських художників у Лівані.

Фото надано Олександром Мельником.

Сорок картин із циклу «Україна від Трипілля до сьогодення в образах сучасних художників», скульптури та кераміка з древніми мотивами протягом семи днів експонувалися в Академії архітектури Лівану в Бейруті. В експозиції роботи Олеся Солов’я, Василя Корчинського, Марини Соченко, Катерини Косьяненко, Олександра Гордійця, Сергія Савченка — загалом 27 митців, які працюють у жанрі історичного живопису і є учасниками Всеукраїнського історичного бієнале. 

Куратор проекту художник Олександр Мельник зазначає, що виставка відбувалася у рамках Фестивалю української культури в Лівані, котрий завершується сьогодні. Його візитівкою стала картина харківської художниці Катерини Ткаченко «Голуб миру-бандерівець з червоним маком над Чорним морем», яка тиражувалася на каталозі, плакатах, запрошеннях і листівках у семи містах, де проходили фестивальні заходи.

— В експозиції різні твори за стилем, сюжетами і прочитанням історії, — зазначає Олександр Мельник. — Коли формували підбірку, то боялися, чи нас зрозуміють в цій далекій країні. Реакція відвідувачів виставки була неочікувано емоційною і щирою. І представники української діаспори, і ліванці подовгу стояли перед картиною Марини Соченко «Баба Одарка. Онуки не їдуть», на якій серед вишитих рушників і подушок завмерла в очікуванні найрідніших чепурна жінка у вишиванці. Як і перед роботами Петра Бевзи «Свята Варвара» і «Василь Григорович-Барський». Свята великомучениця Варвара, мощі якої  перебувають у Володимирському соборі Києва, родом з Лівану, а Василь Григорович-Барський мандрував цією прекрасною країною, довго жив у монастирях та залишив нам нотатки про свої мандри, тож ці дві постаті близькі ліванцям.

Олександр Мельник розповідає, як мисткиню, викладачку Академії, до сліз вразила картина Юрія Лесюка зі Львова «Плине кача», на якій — проводи в останню дорогу захисника України, і скорботна хода, і люди на колінах, і поховальні свічки, що тремтять від жалю.

Високою оцінкою робіт українських художників була часто повторювана відвідувачами фраза: «Ми скучили за таким мистецтвом».

Виставка «Україна від Трипілля до сьогодення» повертається до Києва, але в гірському селищі Дума з тисячолітньою історією, де днями відкрився Український дім, залишається дев’ять робіт, створених Олександром Мельником, Олесем Солов’єм і Василем Корчинським за тиждень перебування в Лівані спеціально для цього культурного закладу.