25 жовтня 2018 р. Демократична Республіка Конго, Гома. Під час проведення ротації 18-го окремого вертолітного загону ЗСУ MONUSCO командир загону 8-ї ротації полковник Григорій Ситник передає символічний знак влади командиру загону 9-ї ротації полковнику Віталію Цапку.

 

20 квітня 2012 р. Південний Судан, Лекуангель. Табір біженців. Вертольоти української цивільної авіакомпанії «Українські вертольоти», які працюють під егідою ООН UNMIS, доставляють сюди гуманітарні вантажі.

 

На передньому плані в центрі: Олександр Клименко, фотожурналіст газети «Голос України», автор виставки;  генерал-майор Ігор Яременко, начальник армійської авіації командування Сухопутних військ ЗСУ, учасник миротворчих операцій; Андрій Заяць,  державний секретар МЗС; полковник Юрій Олексієнко, начальник відділу координації діяльності миротворчого персоналу ГШ ЗСУ, учасник миротворчих операцій.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут 

Сьогодні у світі відзначають День Африки. 25 травня 1963 року в Аддис-Абебі було створено Організацію Африканської Єдності, яку 2002-го перейменували в Африканський Союз. Відтоді цей день став символом єдності Чорного континенту. У більшості країн світу в цей період згадують культуру африканських народів, проводять різні заходи, пов’язані з їхніми економікою, політикою та історією. Україна — не виняток з правила. Щороку наприкінці травня в Міністерстві закордонних справ відбуваються тематичні заходи. Цьогоріч з нагоди Дня Африки тут було розгорнуто фотовиставку журналіста «Голосу України» Олександра Клименка «Участь України в операціях ООН з підтримання миру в Африці». Під час заходу державний секретар МЗС Андрій Заяць вручив подяки 13 представникам Міністерства оборони та Міністерства внутрішніх справ, які брали участь у миротворчих операціях.

Важливу роль українських військових у забезпеченні миру в країнах Африканського континенту відзначив посол Єгипту в Україні Хоссам Ельдін Алі (на знімку).

Як представник нині головуючої в Африканському Союзі держави він зупинився на ролі Союзу в житті континенту та пріоритетах єгипетського головування у цій організації. Посол окремо зазначив, що тисячі українських миротворців допомагали в урегулюванні конфліктів в Ефіопії, Еритреї, Судані, Малі, Ліберії, Сьєрра-Леоне та інших країнах. Під час цих операцій 54 українці загинули. Їх пам’ять було вшановано хвилиною мовчання.

Зі свого боку держ-секретар МЗС Андрій Заяць наголосив, що необхідно надати «нового дихання» африканському вектору зовнішньої політики України з тим, аби органічно поєднати значні можливості нашої держави з потребами країн Африки. Це передбачатиме активнішу динаміку контактів з представниками цього регіону. В цьому контексті він нагадав про зміцнення міжпарламентських зв’язків, зокрема, про візит до Києва голови Національної асамблеї парламенту Республіки Кенія Джастіна Мутурі, який відбувся днями.

Відзначаючи внесок України у розбудову стабільності та безпеки в Африці, де наша держава взяла участь у понад 20 миротворчих операціях ООН, державний секретар МЗС наголосив на винятковій важливості започаткування миротворчої місії ООН на Донбасі, яка має принести безпеку українцям, що мешкають у цьому регіоні.

До слова, коментуючи світлини, предтавлені на виставці, автор Олександр Клименко розповів, що на них є льотчики окремого вертолітного загону, які служили в Африці, але загинули на Донбасі. Тож питання створення там місії ООН на часі як ніколи.

Привітати українських миротворців і подивитися виставку на День Африки в МЗС прийшли глави іноземних дипломатичних місій, керівники представництв міжнародних організацій, зокрема ООН, дипломати та представники неурядових організацій.

Вл. інф.
Фото Юнуса Ердогду.