За «Енеїдою» в руках Євгенії Сторохи пильнували поліцейські спецпризначенці з автоматами.

Фото автора.

У Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Котляревського два дні тривала книжкова виставка-ярмарок «ПОШУК» (автори проекту назву проекту розшифровують як «Полтавська Оаза Шанувальників Української Книги»). Її організаторами вже другий рік поспіль стали працівники Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю ОДА і згаданої книгозбірні за підтримки обласної влади.

Цьогоріч дійство стало ще масштабнішим і набуло ознак справжнього фестивалю книги. Адже відбувалося на кількох локаціях обласного центру. Головні ж виставково-ярмаркові заходи зосереджувалися на п’яти поверхах (!) бібліотеки. Крім функціонування багатьох книжкових розкладок, біля яких продавали і купували специфічний товар передовсім для духовної поживи, тут відбувалися його «живі» презентації за участю 37 авторів, дискусії, обговорення, автограф-сесії тощо. При цьому свою продукцію пропонували представники 43 видавництв із 13 областей нашої держави, а також гості з Республіки Білорусь.

Останні прибули на виставку-ярмарок до Полтави представницькою делегацією і мали тут свою резиденцію. Біля неї з нагоди започаткування дружніх і партнерських зв’язків між книговидавцями двох країн працівники Полтавської дирекції «Укрпошти» на чолі з її директором Андрієм Рижовим презентували тематичну поштову марку.

Від розмаїття книг і авторів очі розбігалися. Та був на ньому й автор особливий. Той, який народився два з половиною століття тому буквально за кількасот метрів від названої на його честь бібліотеки. Цьогорічну імпрезу в ній присвятили 250-річчю від дня народження видатного земляка — батька сучасної української літератури, зачинателя нашої літературної мови Івана Котляревського.

Його віншували не тільки представленням нових перевидань «Енеїди» та «Наталки Полтавки». Йому присвятили філателістичну виставку та експозицію гравюр-ілюстрацій до «Енеїди» художника Володимира Попенка. Сенсацією ж цьогорічного «ПОШУКУ» стала публічна «засвітка» найдорогоціннішого скарбу Полтавського літературно-меморіального музею Івана Котляревського — датованого 1809 роком видання його «Енеїди» з автографом автора. Музейники викупили його з приватної колекції. Цей експонат воістину безцінний. Адже він — єдиний у світі. Його привезла до бібліотеки з музею головна зберігачка фондів останнього Євгенія Стороха на спеціальному поліцейському автомобілі в супроводі спецпризначенців із автоматами... І менш як за три години так само під охороною відвезла раритет «додому», тобто до музею.

— Унікальний експонат з автографом Котляревського нам, певно, послав сам Бог, — зазначила Євгенія Стороха. — Хоча це нібито звичайний «дарчий» підпис на примірнику третього й водночас першого авторського видання «Енеїди», який Іван Петрович передавав Єлисаветі Бібіковій «в знак уважения и преданности от Сочинителя». Котляревський підписував свою книгу в Полтаві. А коли врахувати, що автентики від нього залишилося дуже мало, то цей автограф можна вважати посланням класика у вічність.