Директор із маркетингу Олександр Романов.

 

Працівниця ферми Людмила Тарасова в захопленні від своїх годованок, а ті відповідають їй взаємністю.

Фото Івана КОРЗУНА.

У 2016 році на базі колишньої колгоспної свиноферми Підлісного, що в Олександрівському районі на Кіровоградщині, почалося будівництво іншої ферми — козиної під назвою «Лісова коза». На місці одного зі зруйнованих майже вщент комплексів відбудували два корпуси, оснастили їх сучасним обладнанням — створили цивілізовані умови для утримання тварин, для людської праці. В січні 20170-го із Франції завезли перше, корінне стадо — 312 голів альпійської породи, з них 300 кіз і дванадцять цапів. Обираючи породу, звісно ж, зважали на її продуктивність, фізіологію та здатність пристосовуватися до наших кліматичних умов. І не прогадали.

Уже незабаром отримали перший приплід. Нині підприємство має державний сертифікат племінного репродуктора й успішно продає молодняк фермерам по всій Україні. Цей напрямок бізнесу є наразі доволі прибутковим. У молочному віці племінний молодняк швидко розкуповується по ціні 300—350 євро за голову. П’яти-семимісячні кізки (в сім місяців ця порода досягає статевої зрілості й готова до розмноження) коштують вже по 500 євро. Така ціна високоякісного племінного молодняка не вважається зависокою (за словами фахівців, на вітчизняному племінному ринку вартість деяких порід сягає 2,5 тисячі євро).

Ще одне джерело отримання доходів — продаж молока. Воно сертифіковане як продукт вищої якості згідно з державними стандартами. А головне для споживачів — не має ані характерного запаху, ані пам’ятного багатьом із дитинства присмаку. Молоко з

Підлісного охоче купують українські молокопереробні підприємства, які освоїли випуск сирів із козиного молока. Але вже буквально за два місяці воно повністю залишатиметься «на базі», бо поряд із фермою завершується будівництво власного переробного комплексу та сироварні.

Тож за рівнем розвитку комерційного проекту й темпами інвестиційної підтримки «Лісова коза» — одне із найбільших профільних підприємств в козівництві країни. І загалом ця галузь тваринництва дає щороку сталий приріст, збільшуються і обсяги переробки молока кіз.

Про особливості утримання

Є тут і «пологове відділення», і «дитсадок», і сектор для дорощування кіз. Цапи, які на піку зрілості важать понад сто десять кілограмів, живуть в окремій загороді. Кози, яких у господарстві вже 450 голів (набирають до 60 кілограмів ваги), — окремо. Всюди чисто. Навіть запах, далекий від «ароматів» сільського хліва, збиває з пантелику — шукаєш очима брудні чоботи й купи гною, натомість бачиш чисті халати, усміхнені обличчя доглядальниць.

Про компост…

Невдовзі «Лісова коза» його також продаватиме — на радість садоводам і городникам, які знають, що в кізяках високий вміст корисних органічних елементів. Йдеться про фасовану чисту, однорідну гумусну масу після переробки. Такого добрива на фермі збирається за рік до тисячі тонн.

…і про корм

Скоро надійде у продаж і гранульований корм власного виробництва. Вже зараз він виробляється на власних потужностях із сировини (зерно, сіно люцерни, вітаміни та інше) високої якості. Його рецептура ретельно розроблена фахівцями для кіз різних вікових та продуктивних груп (на відміну від кормів, що пропонуються на ринку під загальною назвою «Для кіз»).

І щоб сир — найвищої якості!

Та чи не найголовнішим напрямком розвитку в «Лісовій козі» вважають власне сироваріння. Директор із маркетингу Олександр Романов каже, що місцевий твердий сир із козячого молока буде належати до преміум-класу. Його ринкова вартість коливатиметься від 600 до 900 гривень за кілограм. Доволі висока ціна викликана високою собівартістю технології отримання високоякісного сиру. Але вона не тільки не відлякує покупців, а й користується підвищеним попитом. Люди вже зрозуміли, що якість цього надзвичайно корисного продукту значно цінніша за його високу вартість. Крім того, планують виготовляти м’які та кремові сорти сиру, а також, з часом, і кисломолочні продукти.

Виявляється, на вітчизняному ринку є запит на продукцію з козиного молока. Доказом цьому — полиці супермаркетів, на яких таких продуктів з’являється дедалі більше, а попит на них стрімко зростає.

«Ми робитимемо сири дуже широкої типології, від м’яких до твердих, з пліснявою і без, а також — оригінальні, власної рецептури та під власною зареєстрованою торговою маркою «Лісова Коза», — запевняє Олександр Романов. — У виробництві сирів ми орієнтуємося на технології, що застосовуються сироварами Іспанії та Італії. Їхні бренди за смаковими показниками для нас ближчі. Звісно ж, після відкриття сироварні мине якийсь час до того, як почнемо продавати, бо дозрівання м’якого сиру триває два-три тижні, твердого — від півроку до, навіть, двох років.

В ідеалі цех перероблятиме до восьми тонн молока за добу. До речі, з часом можна буде виробляти кисломолочні продукти, масло й, навіть, морозиво... Із реалізацією проблем не буде. Вже є запит на внутрішньому ринку, потенційні покупці в Казахстані (обіцяють самостійно забирати продукцію з цехів), Лівані, Єгипті. Плануємо відкрити фірмові магазини в Кропивницькому, тут, у Підлісному, а з часом — в інших містах України. Нам треба швидко «бігти», щоб не відстати від конкурентів. І чітко бачити перспективу. Відволікатися ніколи».

Між іншим, за домовленістю із обласною адміністрацією «Лісова коза» невдовзі організовуватиме екскурсії. Наприклад, школярам під час літніх канікул буде цікаво й побачити сучасну козину ферму, й послухати про перспективи розвитку вітчизняного козівництва. Й селфі з симпатичною альпійкою зробити…

Коли бачиш, як наші люди здатні не гірше, ніж бізнесмени провідних за економікою європейських країн, організувати бізнес, знову починаєш вірити в економічне переродження маленької громади, регіону і цілої держави.

Кіровоградська область.