Фахівці у сфері компослуг вважають, що видача субсидій готівкою себе виправдала не повною мірою, оскільки була непідготовленою. За словами експертів, негативну роль зіграв політичний момент, мовляв, гроші спішно видали під вибори, через що не всі субсидіанти розібралися, що це за виплати, і витратили їх не за призначенням.

«Замість того, щоб стимулювати економію споживання енергоресурсів, влада отримала майже чверть боржників-субсидіантів, і тепер незрозуміло, як з них стягнути борги, — коментує ситуацію експерт з питань житлово-комунального господарства Українського інституту аналізу та менеджменту політики Андрій Нікончук. — Якби монетизацію вводили, як спершу планувалося, тобто без можливості видавати готівку на руки до кінця опалювального сезону — а це спокусливо великі суми, в 3—4 рази більші, ніж субсидії влітку, — то результат був би зовсім інший».

Позитив, на думку фахівця, в тому, що люди зрозуміли: буде заборгованість, позбавлять субсидії, доки не розрахуєшся. До того ж боржникам дали ще один шанс, пообіцявши призначити їм держдопомогу в безготівковій формі. «Літню субсидію розраховуватимуть на основі доходів громадян, отриманих у III—IV кварталах минулого року», — нагадали в уряді.

При всій нашій повазі до думки експерта, версія про те, що не всі, мовляв, субсидіанти розібралися, що це за виплати, і витратили їх не за призначенням, не витримує жодної критики: стояли в чергах, подавали документи, отримали гроші і... не знали на що?!

«Україна може повністю замінити імпортні енергоносії на власний біогаз», — так вважає директор департаменту поновлюваних джерел енергії і альтернативних видів палива Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Юрій Шафаренко.

«Ми повинні більше розвивати біоенергетику, ніж сонячну і вітрову. Україна — це аграрна держава. У нас великий потенціал сільгоспсировини, яку ми неефективно використовуємо. Порахували, якщо використовувати лише 37% відходів сировини, то отримаємо понад 10 млрд м3 газу», — заявив чиновник.

За його словами, якщо задіяти під вирощування енергетичних культур малородючі землі, то Україна зможе замістити майже 20 млрд м3 газу.

Уявляєте, весь імпорт, навіть більше, не вирубуючи жодного дерева!

Попри наполягання Антимонопольного комітету України один з найбільших українських операторів мобільного зв’язку — «Київстар» не має наміру скасовувати власні тарифні плани з абонплатою за чотири тижні.

Державна уповноважена АМКУ Марія Процишен вважає, що встановлення «великою трійкою» мобільних операторів («Київстар», Vodafone Україна та Lifecell) чотиритижневого терміну тарифікації абонплати містить ознаки порушення законодавства.

Цілком слушна, на наш погляд, думка, висловлена державною уповноваженою про те, що споживачу для порівняння цін і прийняття рішення про вигідніший для нього тарифний план необхідно бачити єдиний розрахунковий період — місяць.

Фото: zik.ua