На знімку в центрі: доповідає Микола Княжицький.

Фото автора.

На реалізацію інфраструктурних проектів в Івано-Франківській, Львівській, Закарпатській та Чернівецькій областях у Державному фонді регіонального розвитку цьогоріч передбачено 5,5 млрд гривень. Із них 1,4 млрд гривень — на розвиток сільської медицини, 250 тис. гривень — у вигляді субвенції об’єднаним територіальним громадам та 1,5 млрд гривень — на розвиток дорожньої інфраструктури. Такі цифри оприлюднив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства країни Геннадій Зубко під час круглого столу у Вигодській ОТГ. Співорганізатором заходу виступив Івано-Франківський центр розвитку місцевого самоврядування.

Заступник міністра екології та природних ресурсів Василь Полуйко, народний депутат Микола Княжицький, керівники західних областей, експерти, а також голови ОТГ обговорили реалізацію затвердженої урядом «Концепції розвитку гірських територій українських Карпат на 2019—2027 роки». Розроблення національного плану дасть змогу стимулювати розвиток громад.

Голова Вигодської ОТГ розповів про об’єднання зусиль сусідніх громад зі Львівщини та Закарпаття і створення єдиного туристичного центру. Міський голова Долини Володимир Гаразд акцентував увагу на спільній проблемі — дорозі державного значення Долина — Хуст. Адже її поганий стан стримує туристів, завмирає придорожній бізнес, неналежна безпека руху, а тут величезний транспортний потік.

Народний депутат Микола Княжицький наголосив, що спільні дії західних областей сприятимуть збільшенню потоку іноземних туристів. Щоб не зупинялися на якійсь окремій території, а мали повну картину відпочинкової інфраструктури Карпат. Для цього треба подбати про логістику.

Депутат Івано-Франківської облради Сергій Басараб та голова Печеніжинської ОТГ Ігор Довірак зупинилися на проблемі сміття та побудові полігонів. А голова Ланчинської ОТГ Володимир Попович привернув увагу до проблеми з мостом у селищі, що потребує ремонту. Наче дрібнички, але такі невирішені питання потребують додаткових ресурсів.