Росія повинна негайно повернути в Україну захоплені 25 листопада 2018 року в Керченській протоці три українські військові судна та звільнити 24 заарештованих моряків і дозволити їм повернутися на Батьківщину. Такий вердикт минулої суботи виніс Міжнародний трибунал ООН з морського права, котрий засідає в Гамбурзі. Суд також зобов’язав Росію утриматися від «будь-яких дій, які можуть посилити конфлікт» з Україною, що спалахнув через затримання кораблів та їх команд у Керченській протоці. 

Рішення трибуналу в Гамбурзі є остаточним і обов’язковим для виконання сторонами, які судяться. За нього проголосувало 19 служителів Феміди. Проти висловився російський суддя Роман Колодкін, мотивуючи тим, що ця справа не підпадає під юрисдикцію трибуналу з морського права. Саме тому Росія не делегувала на суд своїх представників.

Після оприлюднення вердикту Міжнародного трибуналу його прокоментувало МЗС РФ: «Заяви, зроблені Росією та Україною при підписанні й ратифікації Конвенції ООН з морського права 1982 року, виключають задіяння передбачених нею процедур для розв’язання інциденту в Керченській протоці. В ході наступного арбітражного розгляду ми маємо намір послідовно обстоювати свою позицію, у тому числі, відсутність у арбітражу юрисдикції розглядати цю ситуацію», — йдеться у повідомленні російського зовнішньополітичного відомства.

Тим часом українська сторона вважає рішення Міжнародного трибуналу з морського права значною перемогою і очікує від Москви якнайшвидшого та безумовного його виконання. Навіть незважаючи на те, що формально справу ще не завершено, оскільки існує основний спір України проти Росії стосовно імунітету трьох військових кораблів і членів їх команд. Як повідомили юристи, причетні до цього процесу, його по суті розглядатиме вже інший судовий орган — Арбітражний трибунал у Гаазі, котрий, за Конвенцією ООН з морського права, має юрисдикцію щодо всіх спорів між Україною і Росією.

Звичайно, таке просування у справі заарештованих українських моряків, яких нині судять у Росії, та поверненні захоплених нею суден — великий крок до їхнього звільнення. Але насторожують дуже відверті «царапки» у прийнятому трибуналом рішенні.

Приміром, Україна вважає захоплених Росією моряків військовополоненими. Також в управлінні верховного комісара ООН з прав людини свого часу заявили, що українські моряки як військовополонені мають перебувати під захистом Женевської конвенції. Натомість РФ не вважає їх військовополоненими, звинувачуючи моряків у незаконному перетині кордону. Водночас Міжнародний трибунал у Гамбурзі дуже конкретно визначив, що «військових дій з боку українців не було». Тобто юрисдикція у великому спорі щодо цього інциденту є, тож Україна з самого початку зверталася з позовом до суду за… цивільним (!) епізодом? І йдеться уже не про військовополонених, на підставі захоплення яких навіть запроваджувався воєнний стан?

Тому трибунал виніс вердикт, використовуючи «норми мирного часу», з чим українська сторона… погодилася. Хтось скаже, що не це головне: найважливіше те, що моряки повернуться додому. Стосовно цього цікаву думку в одному з коментарів у соціальній мережі Фейсбук висловив естонський професор права, учений у царині міжнародного права Євген Цибуленко: «Тобто цим ми самі підписалися, що війни немає! Тактично, безперечно, це — перемога, але ось стратегічно вона може дуже сильно вилізти боком…»

І ще одне. Трибунал не вимагає від Росії негайного закриття судового розслідування у справі захоплених моряків, як і порушення проти них нових проваджень: «Суд не вважає необхідним вимагати від Росії призупинення розглядів кримінальних справ стосовно 24 затриманих українських моряків», — заявив голова трибуналу Пак Чжин Хьон.

Тобто, якщо Росія вважає, що захоплення українських суден з їхніми командами в Керченській протоці не є юрисдикцією міжнародного арбітражу, то справи українських моряків у російських судах розглядатимуться і надалі? А в разі, якщо вони будуть визнані винними, то їм загрожує до шести років позбавлення волі…

Крім того, за рішенням трибуналу, Україна та Росія зобов’язані не пізніше, ніж 25 червня, надати йому звіти про виконання присудів, а його голові дозволити робити запити на них і надалі. Як і на інформацію, котру трибунал вважатиме необхідною. Трохи є запитань до цієї перемоги?

Берлін.

До речі

У Росії вже заявили, що ігноруватимуть рішення Трибуналу ООН. «Позиція не може змінитися. Повинно завершитися слідство у зв’язку з порушенням закону про кордон і відбутися суд», — заявив прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков, відповідаючи на запитання російських ЗМІ.