У селі Вельбівка Гадяцького району на Полтавщині на базі дитячого оздоровчого табору «Горизонт» завершилися змагання другого обласного етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»)-2019». Вони тривали п’ять днів і зібрали чотири сотні учасників, які входили до складу 40 роїв, із 23 районів області. Для непосвячених нагадаємо, що джурами в давнину називали молодих зброєносців-помічників нашої козацької старшини. Тож їхній вишкіл мав бути бездоганним. Про це добре пам’ятають сучасні «соколята»-старшокласники, зокрема й ті, хто невдовзі носитиме власну зброю...

Під час згаданих змагань їм доводилося демонструвати елементи військової стройової підготовки, метати навчальну гранату, долати туристично-спортивну смугу перешкод, стріляти з пневматичної гвинтівки тощо. Найбільше емоцій за традицією викликало суперництво, в якому належало підтвердити згуртованість невеликого колективу-рою, виявити командний дух і спільну волю до перемоги. Такою стала гра «Пластун» із використанням елементів популярного серед сучасної молоді квесту.

Конкурси звітів «Книга звитяг» та представлень творчих доробків у різних жанрах художньої самодіяльності біля «Ватри у колі друзів» були незаліковими, та не менш престижними. Адже кожен рій міг сповна засвітити свої таланти, виявити креативні підходи до таких презентацій, у спілкуванні з ровесниками знайти нових друзів. Зрештою, переможцем обласного етапу гри «Сокіл» («Джура»)-2019» став рій «Сіроманці» з Вовчицької загальноосвітньої школи Лубенського району. Саме він представлятиме Полтавщину на всеукраїнському етапі цієї гри, який відбудеться в липні на Дніпропетровщині.

Фото з сайту департаменту освіти і науки Полтавської ОДА.