На знімку: польські гості на в’їзді в місто Городню.

Фото надано Центром підготовки та перепідготовки державних службовців.

«Ми вирушили в далеку подорож, а виявилося, що не залишили меж Європи», – це стало найцікавішим враженням представників Асоціації гмін басейну річки Віслока (Польща), які відвідали Чернігівщину за програмою візиту «День Європи-2019: співпраця польських гмін та українських територіальних громад для зміцнення місцевого самоврядування».

Кілька днів перебували польські війти та бургомістри на Чернігівщині. Першою була зустріч з головою обласної ради Ігорем Вдовенком, а завершальною став товариський футбольний матч у селі Плиски Борзнянського району, що завершився з рахунком 3:3. До речі, саме село Плиски польські гості назвали Європою – їх вразили футбольне поле та місцева команда.

Звісно, вражені були гості й гетьманським Батурином – там зразу було підписано угоду про співпрацю між гміною Бжостек (бурмістр – Войцех Станішевський) та Батуринською об’єднаною територіальною громадою (голова – Леонід Душа). Дозвіл на підписання подібної угоди з гміною Пілзно своєму голові Андрію Портному дала вже після візиту і сесія Сосницької селищної ради.

Поляки також знайомилися з фермерським господарством «Бутенко О. І.» в селі Дягова Менського району, побачили результати реконструкції вуличного освітлення міста Мени за програмою Європейського Союзу «Угода мерів», ознайомилися з наслідками катастрофи на Чорнобильській АЕС, відвідавши міста Прип’ять, Славутич та саму станцію. У Городні гості дивилися, як виготовляються дерев’яні пелети, а в Сновську відвідали профтехучилище, залізничне депо, спортивну школу, музей та музичну школу імені Натана Рахліна. В Корюківській ОТГ дискутували про напрямки взаємодії громадських організацій з місцевим самоврядуванням.

«Ми відкриваємо для себе Чернігівщину та готові ділитися досвідом і допомагати так, як свого часу нам допомогли країни ЄС», – зазначив голова правління Асоціації гмін басейну річки Віслока Анджей Чернецький.

Він розповів про проекти зі збереження довкілля, впровадження енергоощадних технологій та покращення благоустрою, які реалізували 22 гміни, що входять до Асоціації.

Чернігівська область.