Підтоплено майже дві тисячі будинків і понад шість тисяч присадибних ділянок у 78 населених пунктах Івано-Франківщини, затоплено сільгоспугіддя, зруйновано мости та дамби. Наслідки сильних злив і граду, що вирували кілька травневих днів, іще вивчають. Аграрії вирішують, що робити із замуленою землею та знищеними посівами, господарі відмивають будинки, прибирають зруйновані господарські споруди.

Приміром, у селі Старий Угринів Калуського району місцева річка занесла на подвір’я та городи гравій і велике каміння (на знімку). За його розмірами можна уявити силу стихії. Сільські вулиці ще й досі, як гірські потоки. Ситуація в Калуському районі загалом залишається складною, так само, як і в Тисменицькому, Надвірнянському та місті Косові, де річки завдали значних пошкоджень берегоукріпленням.

Постраждалі від стихії сподіваються на допомогу влади. Про механізми відшкодування збитків ішлося 27 травня на спільному засіданні комісій Івано-Франківської облради з питань екології та соціально-економічного розвитку. Перший заступник голови ОДА Марія Савка наголосила, що травнева стихія визнана надзвичайною ситуацією регіонального рівня. Кошти з Державного резервного фонду можуть бути виділені тільки на ті об’єкти, що постраждали від опадів 20 та 21 травня. Про конкретні цифри стане відомо після підрахунків збитків. Приблизна потреба — понад 400 млн грн. Роботи з відновлення тривають. Облдержадміністрація звернулася до Кабміну із проханням надати області фінансову допомогу за рахунок коштів ДРФ.

Нагадаємо, що 25 травня відбулося позачергове засідання Держкомісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо наслідків підтоплень на території західних областей. За день до цього Президент Володимир Зеленський видав Указ «Про невідкладні заходи щодо подолання наслідків надзвичайної ситуації природного характеру на окремих територіях Закарпатської та Івано-Франківської областей». 23 травня під час перебування на Івано-Франківщині віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко провів координаційну нараду щодо подолання наслідків підтоплення в області. Урядовець насамперед подякував за оперативність територіальним підрозділам ДСНС у подоланні стихійного лиха.

Довідка

Із початку проведення рятувальних робіт підрозділи обласного управління ДСНС здійснили 138 виїздів для надання допомоги населенню, під час яких евакуювали 76 осіб, зокрема 12 дітей. Відкачано 34 тис. 778 куб. м води, через підтоплені ділянки доріг перевезено 586 осіб, із них 63 дитини. Один чоловік, на жаль, загинув.

Фото зі сторінки «Бандерівська громада» у Фейсбуці.