14—16 червня у Верховинському районі вже вдруге відбудеться Міжнародний форум країн Центральної та Східної Європи Via Carpatia. Його мета — зібрати інтелектуальних лідерів сусідніх держав для вирішення спільних завдань. Адже наша держава — одна з підписантів Карпатської конвенції, яка об’єднує Чехію, Словаччину, Угорщину, Румунію, Польщу, Сербію.

У рамках Форуму передбачена міжнародна науково-практична конференція «Коло Вінценза» за участі вітчизняних та європейських політиків, урядовців, дипломатів, громадських та культурних діячів.

«Головна тема дискусії — найважливіші суспільно-політичні події в Україні та Європі за 30 років після падіння Берлінської стіни, зокрема питання виборчого процесу, протидії військовій агресії, питання культурної дипломатії, продовження співпраці в Карпатському регіоні та інші. Конференція є унікальною, оскільки проходить у  рамках форуму «Via Carpatia-2019», — йдеться в офіційному повідомленні організаторів фестивалю.

«Форум не лише розкриває різноманіття Карпат, а й привертає увагу до гір та їхніх мешканців, — наголосив ініціатор фестивалю, голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький. — Маємо на меті відродження літньої культурної столиці — Верховинщини. Адже тут, в українських Афінах, творили поет Іван Франко, художник Іван Труш, державотворець Михайло Грушевський, черпали натхнення митці й політики.

Голова Верховинської районної ради Іван Шкіндюк додає, що це стимул для розвитку місцевої інфраструктури. Форум — добра нагода привернути увагу до проблем Гуцульського краю. Для туристів — відчути красу Карпат і культурного надбання горян.

У рамках форуму відбудеться традиційне гуцульське свято «Полонинське літо». На завершення гості фестивалю зможуть побувати на прем’єрах симфонії Мирослава Скорика «Бог Предвічний» та Різдвяної симфонії Івана Небесного.