Генеральний директор Вінницького обласного лісового та мисливського господарства Анатолій Бондар (крайній праворуч) щороку бере участь у посадці нових лісів.

Фото Станіслава ВОВКА.

Понад рік витрачають лісівники Вінниччини на оформлення земельних ділянок для вирощування нових насаджень. Проблема не тільки вінницька — з нею стикаються в інших регіонах держави. Чому так багато часу забирає процедура? У чому її складність? Як поліпшити ситуацію?

Дві-три тисячі гектарів нових лісів можуть створювати протягом року структурні підрозділи Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства. Для цього є всі необхідні можливості та ресурси: надійна матеріально-технічна база; достатня кількість садивного матеріалу, який вирощують у власних теплицях та парниках; досвідчені фахівці, які опанували сучасні науково-практичні методи вирощування лісових насаджень із саджанців і сіянців. Що стримує роботу?

— Маємо дві проблеми у справі підвищення лісистості території області, — розповів «Голосу України» генеральний директор Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Бондар. —По-перше, непросто отримати земельні ділянки під заліснення. По-друге, надзвичайно складно оформити таку ділянку, тобто перевести її з комунальної власності територіальних громад у державний лісовий фонд. На це витрачається в середньому понад рік часу і немалі кошти.

За словами співрозмовника, очолюване ним управління має всебічну підтримку у питаннях створення нових лісів в обласної влади. Однак сама процедура передачі землі не позбавлена бюрократичної тяганини.

Щоб зібрати необхідні документи, необхідно обійти добрий десяток державних установ. На їх підставі державний реєстратор засвідчує право власності на земельну ділянку.

Парадокс у тому, що підприємство «Вінницяліс» має статус державного, і довідки, дозволи, інші документи отримуємо у таких само державних установах. Відсутня чітко налагоджена взаємодія між державними структурами. Це призводить до зволікання в оформленні документів, відповідно — у використанні вже виділеної землі.

— Процедури розтягуються у часі тому, що вони забюрократизовані, — продовжує Анатолій Бондар. — Їх треба спростити. Тоді з’явиться можливість швидше створювати нові ліси на землях, переданих територіальними громадами.

Під заліснення отримують землі, непридатні для вирощування на них сільськогосподарських культур. Здебільшого це балки, яри, яруги, заболочені ділянки. Використовувати техніку там складно або взагалі неможливо. Лісівникам доводиться працювати вручну. Посадкою дерев їхня робота не обмежується. Молоді насадження потребують догляду. Це знову ручна праця.

Нинішньої весни у регіоні додалося 39 га нових лісових насаджень. Найбільше — у Чечельницькому районі, який має найвищий в області показник лісистості. Громада села Торканівка Тростянецького району передала для заліснення 15-гектарну ділянку.

В Іллінецькому лісгоспі створено захисні насадження на площі 10 га. Вони з’явилися на землях, переданих громадами сіл Якимівка Оратівського району та Білашки Погребищенського. Але це тільки 39 гектарів. Насправді лісівники могли б висадити дерева на двох-трьох тисячах гектарів. Стримують названі вище причини.

Довідково

На одного мешканця Вінниччини припадає 0,21 га лісу (середній показник у країні — 0,16 га). Лісистість краю становить 13,8 відсотка від загальної території (у 1991 році було 11%). Мінімально-оптимальна наукова норма — 15%. Щоб її досягти, необхідно створити нових лісів на площі 30 тисяч га.