У середу Європейська комісія оголосила свою щорічну доповідь про стан справ у ЄС. Зокрема, в ній було відзначено, що Албанія і Північна Македонія досягли значного прогресу в реалізації демократичних реформ і в принципі готові до початку переговорів про членство в співтоваристві.

Європейська комісія рекомендувала почати перемовини про членство в ЄС із Північною Македонією і Албанією. Це буде хорошою підтримкою динаміки реформ, що триває. Комісія повідомила, що особливу увагу в цьому процесі буде приділено главам, які стосуються судових систем і основних прав громадян, свобод і безпеки в державі. Як очікується, уже в червні Рада ЄС на підставі рекомендації ЄК офіційно оголосить про рішення розпочати переговори з цими двома країнами про вступ до складу Євросоюзу.

Прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов, який під час головування своєї країни в ЄС активізував процеси євроінтеграції балканських країн, першим привітав колег з Албанії та Північної Македонії з позитивною доповіддю єврокомісії. При цьому він наголосив на важливій ролі Болгарії в цьому. На своїй сторінці у Фейсбуку прем’єр-міністр написав: «Поздоровляю Зорана Заєва та Еді Раму. Головування Болгарії в Раді ЄС залишається в історії з тим, що саме вона внесла тему Західних Балкан до порядку денного спільноти». Він запевнив своїх колег, що Болгарія готова й далі надавати їм підтримку в проведенні реформ і просуванні до поставленої мети — членства в ЄС.

Фото: eurointegration.com.ua