Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Сьогодні, 31 травня, у столичних школах пролунають останні дзвоники. Попереду в молодших школярів — літні табори та розваги, а на одинадцятикласників чекають випускні бали та напружена вступна кампанія.

Екзаменаційна сесія триватиме і в червні — випускники дев’ятих класів складатимуть іспити (з 4.06.2019 р. до 13.06.2019 р.), а одинадцятих — державну підсумкову атестацію у формі ЗНО (до 13 червня включно). Документи про освіту випускникам 11-х класів урочисто вручатимуть 26 і 27 червня.

Як повідомили в КМДА, форму і час проведення свята останнього дзвоника навчальні заклади визначають самостійно. Так само педагогічні і батьківські колективи визначатимуть місце й програму проведення випускного балу. Дати випускних у різних містах України можуть не збігатися — МОН ще кілька років тому відмовилося диктувати в цьому свою волю. Відомо лише, що завершитися випускна кампанія має 22 червня.

Тим часом майбутні абітурієнти вже зважують свої перспективи потрапити до омріяних вишів. Великою мірою їх шанси залежатимуть від кількості балів, отриманих за підсумками зовнішнього незалежного оцінювання. Нагадаємо, що 2019 року дозволено подавати сертифікати ЗНО поточного та двох попередніх років. З окремих дисциплін — англійської, німецької, французької та іспанської мов — прийматимуть лише «свіжі» результати тестування.

ЗНО з таких предметів як математика, іноземна, українська мова та фізика вже фінішувало, проте вступникам ще залишається скласти історію України, біологію, географію та хімію. Основна сесія незалежного оцінювання фінішує 13 червня.

Нагадаємо, що цього року МОН зберіг і дещо розширив преференції для випускників сільських навчальних закладів. Вони зможуть претендувати на застосування сільського коефіцієнта (а, відповідно, доплюсувати собі кілька балів) незалежно від терміну проживання у «глибинці». До 1 червня МОН уточнить перелік населених пунктів, вихідці з яких матимуть таке право. Проте на мешканців селищ міського типу, як і раніше, згадані преференції не поширюватимуться.

Заяви про вступ до вишів більшість абітурієнтів подаватиме в електронній формі через свої «віртуальні» кабінети. Для охочих вступити на 1 курс бакалаврату (на денну форму навчання) після

11-го класу реєстрація електронних кабінетів стартує 1 липня. Ті самі правила — для охочих здобути ступінь магістра медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямувань. Медичні огляди та інші доконкурсні процедури триватимуть до 9 липня.

Прийом заяв та документів розпочнеться 10 липня (крім вищих військових навчальних закладів та військових підрозділів ЗВО), а завершиться о 18-й годині 16 липня — для осіб, які вступають на підставі співбесіди та вступних іспитів. Якщо абітурієнти вступають за сертифікатами ЗНО або результатами творчих конкурсів, прийом заяв для них фінішує 22 липня.

Творчі конкурси відбудуться у кілька сесій — з 1 до 10 липня (12 липня — для спеціальності 025 «Музичне мистецтво») для претендентів на місця державного чи регіонального замовлення. Їх графік попередньо має бути погоджений із МОН. З 11 до 22 липня проводитимуть додаткові сесії творчих конкурсів для охочих потрапити на контракт. Вступні іспити відбуватимуться з 17 до 22 липня, а співбесіди — з 17 до 19 липня включно.

За цим же календарем відбудеться вступна кампанія для претендентів на інші форми навчання за державним чи регіональним замовленням. Строки подання заяв та документів, конкурсного відбору та зарахування на навчання за рахунок коштів фізичних чи юридичних осіб заклади вищої освіти визначають на свій розсуд — у відповідних Правилах прийому. Проте й для них встановлені певні обмеження: прийом документів почнеться не раніше 10 липня, триватиме не більше 30 днів, а зарахування відбудеться не пізніше ніж через 15 днів після завершення прийому заяв і документів, протягом яких проводиться конкурсний відбір абітурієнтів.

Обсяги держзамовлення щороку затверджують постановою Кабінету Міністрів. Дізнатись про кількість бюджетних місць на ту чи іншу спеціальність можна буде ближче до початку вступної кампанії. Щоб попередньо оцінити свої шанси, на тематичних інтернет-ресурсах можна знайти інформацію про торішні обсяги держзамовлення, а також про те, яким був конкурс і прохідний бал на окремі спеціальності у різних навчальних закладах.

До речі

Під час вступної кампанії 2019 року абітурієнти мають право подавати до семи заяв на місця державного та регіонального замовлення не більш як на чотири спеціальності. Кількість заяв на контрактну форму навчання не обмежується.

Довідково

Конкурсний бал вступника на 1 курс бакалаврату обраховуватимуть за формулою:

Конкурсний бал (КБ) = К1*П1 + К2*П2 + К3*П3 + К4*А + К5*ОУ,

де П1, П2 — оцінки ЗНО або вступних іспитів з першого та другого предметів;

П3 — оцінка ЗНО, вступного іспиту з третього предмета або творчого конкурсу;

А — середній бал документа про повну загальну середню освіту,

ОУ — бал за успішне закінчення у рік вступу підготовчих курсів закладу вищої освіти для вступу до нього на спеціальності (спеціалізації), зазначені в Переліку спеціальностей, яким надається особлива підтримка;

К1, К2, К3, К4, К5 — невід’ємні вагові коефіцієнти, які встановлюються закладом вищої освіти (вони визначають питому вагу сертифіката ЗНО з окремого предмета у загальному конкурсному балі).