Ужгород отримав відзнаку Національного демократичного інституту міжнародних відносин за ефективну реалізацію одного з інструментів взаємодії влади та громадськості — публічних консультацій.

Ужгород — один із лідерів серед обласних центрів України щодо впровадження публічних консультацій, за що й отримав відзнаку, інформує прес-служба міськради.

Національний форум із побудови ефективного діалогу та співпраці між владою і громадянами «ВзаємоДІЯ: влада і громада» проходив у Львові. Захід зібрав представників з різних міст України та фахівців із-за кордону. На офіційному відкритті учасників форуму привітали заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, керівник Фонду регіонального розвитку ефективного врядування (Посольство Великої Британії в Україні) Алекс Філпотт, заступник директора Національного демократичного інституту міжнародних відносин в Україні Натія Джикія.

Панельна дискусія «Публічні консультації» сприяла обговоренню безпосереднього інструменту участі громадськості в рішеннях представників влади. Заступник міського голови Ужгорода Олександр Білак (на знімку крайній праворуч) розповів про досвід обласного центру Закарпаття: «Безперечно, владі важливо чути думку людей. На сьогодні ми вже провели вісім публічних консультацій, у голосуванні в яких узяли участь майже 5,5 тисячі громадян. Ішлося й про доцільність перейменування вулиць, зміну схеми руху транспорту, облаштування зелених зон, перенесення одного з пам’ятників тощо. Механізм публічних консультацій довів, що люди розуміють свою участь у житті міста. Для ефективнішої співпраці з громадою ми разом із словацьким містом-побратимом Кошиці впроваджуємо проект «Крок до ефективного управління в місті Ужгороді», що передбачає спільні тренінги працівників міської ради і представників громадських організацій. На завершення цього проекту проведемо конкурс громадських ініціатив, де буде профінансовано три мікрогранти в напрямі роз-в’язання проблем комунікації влади і громади».

У цій само панельній дискусії із розповідями про власний досвід на зазначену тему виступили речник міністра охорони здоров’я Олександр Ябчанка, перший заступник голови Національного агентства України з питань державної служби Володимир Купрій, начальник відділу з питань діяльності органів державної влади і державного управління Управління конституційного та адміністративного права Міністерства юстиції України Ярослава Кагляк-Мейдмані, керівник прес-служби Дрогобицької міської ради Зиновій Квасній.

Про стратегії розробки публічних консультацій та кращі практики Канади розповіла директор відділу публічних консультацій міста Монреаль Анік Пульо. За її словами, онлайн-участь у дискусіях має переваги, адже залучення аудиторії в Інтернеті є масштабним, що дає можливість владі почути думку більшості мешканців громади. Фахівець розповіла про етапи публічних консультацій на прикладі визначення майбутнього парку Жан-Драпо. Крім того, говорили і про ефективну взаємодію ЗМІ та влади тощо.

Участь у форумі взяв і регіональний координатор «Інституту Республіка» Микола Яцков, який разом з Ужгородською міською радою сприяє впровадженню публічних консультацій у місті.

Фото надано міськрадою.