З такою ініціативою виступила влада Нідерландів. Через різке збільшення нелегалів з Албанії вона попросила ЄК активізувати механізм припинення вільного пересування для албанських громадян.

У листі, відправленому до ЕК 31 травня, уряд Нідерландів навів досить переконливий аргумент — кількість громадян Албанії, які зараз перебувають у країні, вшестеро більша, ніж офіційно зареєстрованих у міграційних органах. Крім того, поліція зазначає: албанці дедалі частіше опиняються серед затриманих за поширення заборонених наркотиків, бійки, різанину. Амстердам дуже занепокоєний тим, що «гості» з Албанії не поспішають залишати країну у встановлений термін і намагаються всіма правдами й неправдами осісти в ній. А це загрожує Нідерландам появою організованих злочинних груп, що займаються контрабандою, рекетом, торгівлею жінками.

Як повідомила прес-секретар ЄК, запит Нідерландів було задоволено. «Якщо буде визначена необхідність конкретних дій, комісія ухвалить акт протягом місяця після отримання запиту. Перегляд також має схвалити Рада ЄС».