Володимир Зеленський та Жан-Клод Юнкер у Брюсселі.

 


Єнс Столтенберг.

 


Валдіс Домбровскіс.

 


Анджей Дуда.

Фото прес-служби Президента України.

Про це повідомив Президент України Володимир Зеленський під час свого першого офіційного закордонного візиту до Брюсселя.

У бельгійській столиці глава держави провів зустрічі з Президентом Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером, Генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, Віце-президентом Європейської комісії Валдісом Домбровскісом і Президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Зустрічаючись з Ж-К. Юнкером, глава держави підтвердив незмінність європейського і євроатлантичного курсу України. Під час зустрічі також була узгоджена дата проведення 21-го саміту Україна—ЄС в Києві — 8 липня 2019 року.

Польського Президента В. Зеленський подякував за підтримку і співпрацю в багатьох форматах, а також звернув увагу на «глибину загроз, які несе Росія для всієї Європи».

«Я налаштований на сприйняття процесу примирення і недопущення домінування тематики складних моментів історії українсько-польських взаємин на порядку денному стратегічного партнерства України і Польщі», — додав В. Зеленський, отримавши запрошення від А. Дуди здійснити візит до Варшави в день річниці початку Другої світової війни.

У свою чергу Президент Польщі заявив про підтримку зусиль для відновлення територіальної цілісності й суверенітету України в міжнародно визнаних кордонах, у звільненні окупованих районів Донбасу та Криму.

«Польща постійно підтримує проєвропейські та євроатлантичні прагнення України, для нас це питання є надзвичайно важливим», — зазначив польський лідер. Він також висловив надію на примирення двох країн в історичних питаннях і встановлення істини завдяки роботі експертів.

У розмові з В. Домбровскісом Президент України відповів на побоювання Європи щодо зв’язків з олігархом Ігорем Коломойським. В. Зеленський запевнив, що не збирається виступати на боці колишніх власників «ПриватБанку» і має намір захищати виключно інтереси держави. «Що стосується» ПриватБанку», я буду захищати тільки державу, тільки громадян. Мене ці ігри колишніх власників в судах не цікавлять. Я не збираюся бути на їхньому боці», — сказав він.

В. Зеленський також заявив, що Україна дотримуватиметься взятих на себе міжнародних зобов’язань, в тому числі й у взаєминах з міжнародними фінансовими інститутами. Крім того, він спростував інформацію про можливе оголошення дефолту в Україні, до чого раніше закликав  І. Коломойський.

Євросоюз завершить розгляд питання про надання Україні коштів другого траншу в розмірі 500 млн євро в рамках четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС, щойно відповідні вимоги для їхнього отримання будуть виконані українською стороною, повідомив Віце-президент Єврокомісії.

У переговорах з Генсеком НАТО Зеленський висловив готовність України вести переговори з Росією щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, а також виконувати Мінські угоди.

В. Зеленський вказав на необхідність проведення реформ в Україні для вступу в майбутньому до НАТО, перспективи якого особисто підтвердив Й. Столтенберг.

«Україна прагне досягти високих стандартів життя, викорінити корупцію і модернізувати державу. Це можливо, тільки гарантувавши нашу національну безпеку. Ми готові вести переговори з РФ, ми готові впровадити Мінські домовленості, але ми спочатку повинні мати можливість захищати себе і стати сильнішими з економічної, політичної і військової точок зору.

Президент України, перебуваючи в Брюсселі, також оперативно відреагував на загострення ситуації на Донбасі, де в результаті обстрілів загинуло троє і було поранено ще троє українських військовослужбовців.

Він звернувся до російського керівництва і ватажків проросійських сил на сході України. «Хочу звернутися до керівництва РФ і командування її окупаційних сил на Донбасі. Загострення конфлікту — не найкращий фон для відновлення переговорів у Мінську. Нам не потрібно зайвий раз нагадувати про можливість ескалації вашої агресії», — йдеться у повідомленні Президента на сторінці в Фейсбуку.