Фото надано «Укрнафтою».

Окружний адміністративний суд Києва прийняв до розгляду позов Державної служби геології та надр України про анулювання спеціального дозволу на користування надрами Бориславського родовища, виданого ПАТ «Укрнафта». Підставою для позову стало подання Державної екологічної інспекції України. Про це повідомили у прес-службі компанії. «Укрнафту» звинуватили у тому, що її дії спричиняють погіршення екологічної ситуації у місті.

Та нафтовики запевняють, що здійснювали всі можливі спроби врегулювати цю ситуацію в досудовому порядку, надаючи не лише відповіді та пояснення щодо стану екології в Бориславі, а й повідомляючи про вжиті заходи та плани дій щодо подолання наслідків довготривалого нафтовидобутку на території міста. Проте всі ці спроби були марними.

Зокрема, в «Укрнафті» нагадали, що екологічна ситуація, що склалася у Бориславі, зумовлена геологічними особливостями родовища і техногенними чинниками: нафта залягає близько до поверхні, по якій проходять тріщини і розлами. При цьому існує майже 20 тисяч шурфів і дві тисячі свердловин та комунікацій, споруджених у минулому різними організаціями та особами. Ці споруди не були ліквідовані належним чином.

У минулому, особливо у радянський період, Борислав забудовувався хаотично і безконтрольно, розвиваючись, по суті, безпосередньо на родовищі. Тому чимало будівель розташовані над облаштованими ще позаминулого століття шурфами-колодязями чи неліквідованими свердловинами.

Крім того, під центром міста розташовані виробки недіючої затопленої озокеритової шахти. У ній немає примусової вентиляції та відкачування води. «Укрнафта» не має жодного стосунку до цього родовища і шахти та до її обслуговування.

Водночас компанія залишається єдиною, яка впроваджує проекти екологічної безпеки у місті. «Сьогодні заходи у рамках програми дегазації території Борислава здійснює лише «Укрнафта», хоча на території міста свою діяльність провадять і інші надрокористувачі, — розповів директор бізнес-підрозділу «Укрнафта Захід» Олег Мальчик. — Після згортання державних програм, починаючи з 2006 року, компанія вклала понад 220 млн грн у заходи з ліквідації загазованості території міста. Минулого року витрати ПАТ «Укрнафта» на ліквідацію загазованості Борислава становили більш як 35 млн грн. На 2019 рік компанія планує на природоохоронні заходи витратити ще понад 40 мільйонів».

Більше того, «Укрнафта» щоквартально проводить заміри вуглеводневих газів, бурить і підтримує в робочому стані дегазаційні свердловини. Компанія постійно стежить за справністю газо- та вакуумопроводів, за допомогою яких відбувається примусовий відбір попутного нафтового газу із свердловин Бориславського родовища та спрямовується на Бориславське виробництво Долинського ГПЗ та НПК «Галичина».

В «Укрнафті» вже заявили, що якщо спецдозвіл анулюють, компанія змушена буде зупинити видобування вуглеводнів на Бориславському родовищі й роботу вакуумно-компресорної станції та всієї вакуумної мережі. Буде припинено і проведення дегазації. Наслідком цього нафтовики прогнозують екологічну і техногенну катастрофи у Бориславі.

Утім, у товаристві переконані, що самостійно «Укрнафта» не розв’яже всі проблеми Борислава, зокрема екологічні. Тому закликають владу, громаду і всі суб’єкти господарювання, які працюють на Бориславському родовищі, об’єднати зусилля навколо розв’язання проблем міста.

Ця ситуація вже привернула до себе увагу місцевих засобів масової інформації. Зокрема, головний редактор газети «Нафтовик Борислава» Петро Магур переконаний, що держава в особі Держгеонадра мала би створити для українських нафтовидобувних компаній сприятливі умови роботи на виснажених довготривалим видобутком родовищах, які сприяли б розв’язанню екологічних проблем територій. Натомість, схоже на те, що вона прагне позбавити спецдозволу компанію, яка є єдиною виробничою структурою, котра вкладає власні ресурси у природоохоронні заходи, породжені довготривалим видобутком нафти на території міста.

Наша довідка

ПАТ «Укрнафта» — найбільша нафтовидобувна компанія України. Частка товариства у загальнодержавному видобутку нафти з газовим конденсатом за результатами 2018 року становила 63,6 відсотка, частка у загальному видобутку газу — 5,5 відсотка. На балансі підприємства перебуває 28 бурових установок, 1928 нафтових і 165 газових свердловин. ПАТ «Укрнафта» володіє 537 АЗС майже в усіх регіонах України. 50%+1 акція товариства належить НАК «Нафтогаз України».