Приміром, заборонено закріплювати мотузку для розвішування білизни або садовий шланг на паркані чи огорожі сусіда, не одержавши на те його дозволу. Адже це — його власність, тому навіть така дія вважатиметься зазіханням на чуже майно. Якщо на вашу територію звисає гілля з дерева сусіди, яке затіняє ваші грядки, то зрізувати його заборонено, можна лише прибрати листя. Не кажучи про збирання фруктів із такого дерева, якщо вони навіть звисають над вашою територією.

Незаконним діянням вважається розведення курчат на вашій присадибній ділянці, адже це передбачає не лише шум, а й неприємний запах, розмноження мух і паразитів. А ваш вуличний ліхтар не має світити у вікна сусідів, бо за це передбачається штраф. Якщо ви надумали встановити камери спостереження, то переконайтесь, що вони не «зазирають» на сусідський будинок чи подвір’я, бо в деяких випадках це кваліфікується як порушення закону про недоторканність приватного життя.

Якщо ви надумали робити ремонт, то слід пам’ятати: шуміти в Німеччині дозволено в робочі дні з 8.00 до 18.00, по суботах — з 8.00 до 13.00, У неділю надто шумні роботи заборонені. Також заборонено використовувати незахищену паролем Wi-Fi точку сусіда без його на те відома.

Особлива «стаття» заборон стосується викинутих абикуди недопалків. За це передбачені штрафи — різні в різних землях, відлік яких починається з 10 євро. Скажімо, в Берліні таке порушення обійдеться у 20—25 євро — залежно від ситуації, у Нюрнбергу — 35, а в Мюнхені — 55.

За куріння на дитячих майданчиках, приміром, у Ганновері, доведеться сплатити 5 тисяч євро, у землі Північний Рейн-Вестфалія — 2,5 тисячі, в Дрездені — 1 тисячу, а в деяких землях — навіть 10 тисяч євро. Слід пам’ятати: невчасна сплата штрафу значно збільшує його розмір, бо стягується пеня — до 50 євро. У Баварії закон забороняє курити в присутності дітей. За таке правопорушення передбачений штраф у тисячу євро.

Не ризикуйте курити на залізничних станціях у не відведених для цього місцях, бо це обійдеться вам у 15 євро. За недопалок, кинутий на перон, заплатите 40 євро. А викидаючи його з вікна автомобіля, ризикуєте не лише бути оштрафованим на 50 євро, а й потрапити за ґрати. Таке порушення підпадає під класифікацію кримінального злочину, оскільки може потягнути за собою виникнення пожежі чи ДТП.

Що стосується шкоди, заподіяної недопалками, фахівці надали аргументи: один недопалок може зробити непридатними для пиття 40—60 літрів води, оскільки це — небезпечні відходи, котрі розкладаються впродовж 10 років, забруднюючи довкілля. Навіть фільтр від цигарки містить у собі токсини, котрі негативно впливають на стан рослин і ґрунту. А 20% випадків отруєнь німецьких дітей спричинені нікотином.

Такі дані та аргументи активізують природоохоронні організації, тож місцева влада має вживати відповідних заходів.

Берлін.