На знімку: голова Дунаєвецької міської ОТГ Веліна Заяць (у центрі) стала ініціатором багатьох спільних проектів.

Фото надано Дунаєвецькою міськрадою.

Дунаєвецька міська ОТГ — одна з перших і найуспішніших громад краю. Розвиваючи її, керівники не тільки прагнуть налагодити співробітництво з сусідами, а й хочуть допомогти їм у досягненні вищих стандартів. Одним із важливих кроків на цьому шляху стало налагодження міжмуніципального співробітництва у сфері надання адміністративних послуг.

— Оскільки Дунаєвецький район повністю покритий об’єднаними громадами, ми запропонували сусідам зробити так, щоб кожен мешканець мав доступ до адмінпослуг через потужний ЦНАП.

Усім було очевидно, що створювати окремі центри в різних ОТГ невигідно та й не потрібно. Куди краще — об’єднати під дахом спільного максимальну кількість послуг. А щоб він був доступним для всіх — зробити його мобільним, — розповіла про мотиви співпраці ініціаторка проекту, голова Дунаєвецької міської громади Веліна Заяць. — Наші громади дуже різні. При цьому деякі населені пункти розташовані за три десятки кілометрів від центрів громад. Мобільний ЦНАП «скорочує» ці відстані.

Загалом у чотирьох об’єднаних територіальних громадах району — 51 населений пункт. Відстані між ними чималі, і кожна з громад має невеликі села, які розташовані далеко від центрів ОТГ. Але всім жителям завжди потрібні ті чи інші адміністративні послуги. Дотепер їх доводилось отримувати в різних установах. Це було не завжди зручно і не дуже оперативно. Але завдяки договору про співробітництво, до якого долучилися всі чотири ОТГ району, Дунаєвецька отримала можливість подати заявку на участь у Програмі «U-LEAD з Європою».

Тепер не приховують, на початку таку ідею не оцінили сповна. У договорах про співробітництво частка з адмінпослуг становила лише двадцять відсотків. Та коли почали рахувати, у кожній ОТГ зрозуміли всі вигоди об’єднання. Скажімо, придбати паспортну станцію чи мобільний ЦНАП для кожної сільради чи невеликої громади просто неможливо. Так само у маленьких або новостворених громадах не завжди вдається знайти відповідних фахівців. Та й створювати нові робочі місця — не кожному бюджету по кишені. А от у масштабах цілого району — це цілком реально.

— Співробітництво громад у сфері адмінпослуг поки що в багатьох регіонах перебуває на початковому етапі, а багато хто з цим просто незнайомий. Не всі розуміють, як це робити ефективно та взаємовигідно для кожного з партнерів. Насправді ж цей інструмент дуже корисний, особливо для маленьких громад, — переконаний Петро Макаренко, регіональний координатор напряму з покращення якості надання адміністративних послуг для населення Програми «U-LEAD з Європою».

Експерти програми допомагають модернізувати вже діючий спільний ЦНАП міської громади та райдержадміністрації. Його доповнили мобільним ЦНАПом та одним віддаленим робочим місцем. Після тестування цей досвід буде поширено на решту старостинських округів громади. Відповідно до договору про співробітництво мобільний ЦНАП працюватиме й у сусідніх ОТГ та надаватиме послуги всім мешканцям — а це понад 73 тисячі осіб.

ОТГ району намагаються кооперуватись і при вирішення багатьох інших проблем. Як розповів Антон Камінський, голова Дунаєвецької селищної громади, вони співпрацюють в освітній сфері. Разом створили спільну станцію переробки твердих побутових відходів. У межах району заснували плодово-ягідний та молочний кооперативи. Тепер — ще й спільний мобільний ЦНАП.

На цьому в районі не збираються зупинятись. Усі розуміють, що поділ району на ОТГ не означає їх роз’єднання. Навпаки, зберігаючи свою індивідуальність, громади прагнуть об’єднувати зусилля у вирішенні спільних проблем.