Перефразовуючи народну мудрість, мусимо погодитись з твердженням, що готуй, мовляв, сані влітку, щоб узимку не довелося чухати потилицю. І хоч до опалювального сезону ще досить часу, оператор магістральних газогонів і підземних сховищ природного газу АТ «Укртрансгаз» продовжує накопичувати блакитне паливо.

Отже, з 5 квітня до підземних сховищ України закачано понад 2 млрд кубометрів газу, тож обсяг його запасів наближається до 12 млрд куб. м. Порівняно з аналогічним періодом минулого року це більше на 1,755 млрд куб. м. Нагадаємо, що торік опалювальний сезон розпочався, коли у сховищах було трохи більш як 17 млрд куб. м. Цьогоріч планують закачати майже 20 млрд куб. м палива. Тож зимуватимемо в теплі!

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості вважають, що вартість газу для населення може знизитися на 700—800 грн за 1 тис. кубометрів, якщо НАК «Нафтогаз» дотримуватиметься визначених урядом індикаторів, інформує прес-служба Кабміну. Про це під час години запитань до уряду сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

«...Ціни, які визначає НАК «Нафтогаз», не відповідають ринковим... Ми поставили відповідні індикатори, за якими «Нафтогаз має реалізувати газ населенню. При виконанні цих індикаторів ціна на газ... зменшиться приблизно на 700—800 грн за 1 тис. кубометрів», — зазначив Насалик. Чиновник додав, що НАК «Нафтогаз України» не входить у сферу управління міністерства, і Міненерговугілля як профільна організація не може отримати інформацію щодо поставок газу та інших аспектів діяльності НАК.

Не прокоментував він і те, як збираються впливати на цінову політику облгазів, що входять до групи РГК Дмитра Фірташа, і з якими, схоже, останнім часом ні уряд, ні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, ні Антимонопольний комітет України впоратися не можуть.

І насамкінець, кілька слів про знижки нібито запропоновані керівництвом «Газпрому» Бойкові з Медведчуком під час відвідання ними Петербурзького міжнародного економічного форуму. Ініціатива, звісно, похвальна! Але інформації про те, що їх хтось уповноважував вести переговори про знижки, не зустрічали. Мабуть, проґавили!

Так от. Україні не потрібні жодні «химерні» знижки від «Газпрому», оскільки «Нафтогаз» нині купує газ у Європі дешевше. Про це повідомив виконавчий директор Групи «Нафтогаз» Юрій Вітренко. «Вони нарешті визнали, що для них поставки газу в Україну є набагато більш важливими, ніж транзит через Україну... По-простому, вони хочуть, щоб Росія отримувала гроші, а Україна їх втрачала...»

За словами Вітренка, Росія впродовж років отримувала від України за газ в середньому на 5 млрд доларів більше, ніж сплачувала нам за транзит.

«Це 5 відсотків ВВП України! Гроші йшли з України в Росію... Ми це змінили — через Стокгольмський арбітраж, через поставки з Європи тощо. Тепер Росія платить за транзит майже на мільярд доларів більше, ніж «Нафтогаз» витрачає на весь імпортований газ», — стверджує Вітренко. На цьому поставимо крапку, бо, чого доброго, так і до чергової винагороди керівництву НАК «Нафтогаз» договоритися можна.