Минулими вихідними відбулася низка партійних з’їздів, на яких політичні сили затвердили списки кандидатів у народні депутати та окреслили основні завдання, з якими йдуть на перегони.

Так, до першої трійки списку партії «Європейська солідарність» увійшли лідер партії, колишній президент Петро Порошенко, Голова та Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій та Ірина Геращенко.

У першій десятці також командир 95-ї окремої аеромобільної бригади Михайло Заброцький, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз, командир медичного батальйону «Госпітальєри» Яна Зінкевич.

Виступаючи на з’їзді, Голова Верховної Ради Андрій Парубій, зокрема, зауважив: «У 2014 році багато хто стер Україну з карти світу. Багато хто списав нас з рахунків. Але ми вистояли і запустили необоротні зміни. Нація змінюється. Ми ніколи не повернемося в рабське ярмо, як би цього не прагнули демони з минулого, які сьогодні знов намагаються взяти під контроль нашу Україну!».

Першочерговим завданням фракції партії «Слуга народу» у парламенті буде, зокрема, скасування депутатської недоторканності та впровадження обов’язкової конфіскації майна корупціонерів. Також у планах партії провести аудит державних функцій і скорочення держорганів. Створити можливість одноразової легалізації капіталів некримінального походження за пільговою ставкою, запровадити податок на виведений капітал, щойно для цього виникнуть необхідні економічні умови, та ухвалити стратегію поступового зменшення єдиного соціального внеску.

У першій десятці списку партії «Слуга народу» опинились члени Зе!Команди, борець Жан Беленюк та гендиректор 1+1 Олександр Ткаченко. Очолив список голова партії Дмитро Разумков. Крім того, партія висуне 199 кандидатів у народні депутати по одномандатних округах, але робота над списком по мажоритарці ще триває.

Список партії «Голос» очолив її лідер співак Святослав Вакарчук. Другий номер — Юлія Клименко (колишній заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України), третій — Кіра Рудик (голова IT-компанії Ring Ukraine). Четвертий номер у списку — Ярослав Железняк (радник Прем’єр-міністра з парламентських відносин), п’ятий — Олександра Устінова (член правління «Центру протидії корупції»). Серед кандидатів також журналіст Сергій Рахманін, шоумен Сергій Притула, який активно допомагає армії, та декілька чинних народних депутатів, які висуватимуться в одномандатних округах: Вікторія Пташник, Леонід Ємець, Павло Різаненко та Вікторія Войціцька.

«Нашої програми вистачає не на одну каденцію. Ми приходимо у політику всерйоз і надовго. Ми будемо створювати великий потужний рух», — заявив Святослав Вакарчук під час з’їзду.

Лідер «Самопомочі» та міський голова Львова Андрій Садовий очолив виборчий список політичної сили до парламенту. У першій п’ятірці також заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд. Загалом у списку — 106 кандидатів. У прес-службі зауважили, що понад 80% у ньому — це нові обличчя в українському політикумі.

ВО «Свобода», Нацкорпус, «Правий Сектор», «Державницька Ініціатива Яроша», ОУН та Конгрес Українських Націоналістів на дострокові парламентські вибори йдуть спільно. Очолить список лідер «Свободи» Олег Тягнибок. До першої п’ятірки списку увійшли лідер Нацкорпусу Андрій Білецький, командир «Української добровольчої армії» Дмитро Ярош, голова «Правого Сектора» Андрій Тарасенко та колишній заступник глави парламенту Руслан Кошулинський. Також під час з’їзду було затверджено список кандидатів у одномандатних мажоритарних округах.

На вибори націоналісти йдуть із програмою «Україна — понад усе!».

Партія «УДАР» на дострокових парламентських виборах висуне лише кандидатів у мажоритарних виборчих округах. За списком політична сила претендентів не висуватиме. Таке рішення ухвалив з’їзд партії.

До першої десятки списку партії Ігоря Смешка «Сила і честь» увійшли, крім самого Смешка, глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров та народні депутати Олена Сотник, Іван Мірошниченко та Ірина Сисоєнко.

Вл. інф.