У Болгарії поліція затримала 16-річного хлопця за підозрою у підготовці терористичного акту із застосуванням вибухових пристроїв. Про це повідомив журналістам заступник генерального прокурора Іван Гешев.

Сигналізував про підозрілу поведінку й радикальні погляди підлітка до правоохоронних органів один із його родичів. Він помітив, що юнак цікавиться радикальною ісламською літературою, щось ховає у своїй кімнаті й не допускає туди батьків, веде з кимось листування у соціальних мережах і ретельно оберігає його від сторонніх очей. При цьому сім’я підлітка була цілком благополучна, а сам він вчився в одному із найпрестижніших навчальних закладів Пловдива.

На щастя, у поліції серйозно поставилися до цього повідомлення і вирішили провести обшук у кімнаті підлітка. Те, що виявили поліцейські, жахнуло батьків і насторожило правоохоронні органі. Він ховав у різних місцях уже готові трубчасті бомби, начинені обрубками цвяхів, а також 14 кілограмів речовини, яка використовується для виготовлення вибухових пристроїв. Заступник головного прокурора зазначив, що подібні застосовувалися під час терактів у Франції, Бельгії, а також у бургаському аеропорту Сарафово в 2012 році, коли загинули кілька туристів з Ізраїлю і болгарський водій туристичного автобуса.

Минулої суботи прокуратура Болгарії відкрила досудове провадження і почала розслідування у справі підлітка. На думку заступника головного прокурора Болгарії, хлопець — не серйозний злочинець, а лише жертва оманливої пропаганди терористичного угруповання «Ісламської держави», фахівці якого «виловили» й завербували його в соціальних мережах. Вони скористалися його особистими проблемами у відносинах з дорослими, однокласниками й «порадили», як їх можна розв’язати. Нині хлопець ізольований від суспільства, і з ним працюють фахівці із соціальної служби, психологи, юристи.

Слідству належить з’ясувати, від кого і як підліток отримував речовини та інструкції для виготовлення саморобних бомб, де «рубав» смертоносне начиння для них, а головне — які вказівки йому дали щодо застосування бомб і в яких місцях. Болгарські журналісти припустили, що, можливо, в країні вже існує мережа завербованих прихильників «Ісламської держави». Але представник прокуратури рішуче спростував подібні припущення і заявив, що попередні слідчі дії вказують на те, що це поодинокий випадок. І немає підстав для занепокоєння, що «ІД» створила в країні свою терористичну мережу.