— Інформація про витік у річку інсектициду не відповідає дійсності, — повідомив на прес-конференції перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко. — Такого препарату взагалі не було в автомобілі. Всі речовини, які потрапили у воду, другого і третього класу небезпеки.

За словами Андрія Гижка, станом на восьму годину 10 червня на кордоні Вінницької та Київської областей у Росі не зафіксовано концентрацій небезпечних речовин, які перевищують гранично допустиму норму.

— У водойму потрапило 747 літрів гербіцидів та фунгіцидів різного класу, — зазначив посадовець.

Якщо риба не загинула — водойма жива

— Якби у воду потрапив хоча б один тип інсектицидів (препарат для захисту від комах. — Авт.), це одразу спричинило б загибель риби, — каже один із фахівців, який просить не називати його ім’я. — Для мене один з найважливіших показників у цій ситуації — наявність факту загибелі риби. Якщо риба не спливла, значить, річка жива.

Втім, у деяких місцях на поверхні селяни бачили мертві рибини.

— Це могли бути окунці, наприклад, — пояснює співрозмовник. — Або інші види, що не мають луски. Для таких особин навіть незначна концентрація у воді хімікатів небезпечна і може призвести до знищення.

Співрозмовник висловив сумнів щодо кількості гербіцидів, яка потрапила в річку. Каже, від такої кількості хімії загинула б не тільки риба.

— Мабуть, цифру визначали умовно: від кількості вкраденого відняли те, що залишилося в бусі, — каже чоловік. — Але ж той, у кого вкрали, завжди заявляє про більшу кількість, ніж було насправді.

Норми перевищені по аміаку і нітритах

Юрій Дубовий, керівник Вінницької обласної екологічної інспекції, уточнив для «Голосу України» результати аналізів води, отримані у понеділок, 10 червня:

— Забір води здійснюємо у трьох місцях. У відібраних о восьмій ранку пробах зафіксовано незначне перевищення гранично допустимих норм амонійного азоту (аміаку) та нітритів.

За його словами, таке перевищення встановлено у водоймі на місці ДТП, а також при впадінні притоки у Рось. На кордоні нашої й Київської областей відхилень від гранично допустимих норм не встановлено. По хлоридах узагалі нема перевищення допустимого показника.

Від місця забруднення річки до кордону з Київською областю Рось протікає понад 10 кілометрів.

У криницях усе чисто

У селі Збаржівка Погребищенського району, де відбулося забруднення притоки Росі, нараховується 10 громадських криниць. Такими називають криниці, з яких набирають воду мешканці трьох і більше домогосподарств. Крім того, є приватні джерела постачання, розташовані на подвір’ях.

— Поки що у криницях усе чисто, — повідомила «Голосу України» керівник обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я Валентина Зайцева. — Наші спеціалісти перевірили всі 10 громадських криниць, а також частину приватних, зокрема, тих, що розташовані недалеко від місця забруднення водойми. Вода у криницях не забруднена.

За словами Валентини Зайцевої, моніторинг здійснюватимуть протягом десяти днів. Забір води для аналізів проводитимуть щодня.

— Вода не одразу попадає у колодязі через підземні водоносні горизонти, — пояснює пані Зайцева. — Потрібен час, хоча б два-три дні. Через такий період стане зрозуміло, чи змінилися показники її якості.

За забруднення — п’ять років тюрми

Як повідомляв «Голос України» у номері за 11.06.2019 р. («Автомобіль із хімікатами впав у притоку річки Рось»), дорожньо-транспортна пригода сталася вранці 10 червня. Мікроавтобус «Мерседес» на заокругленні дороги з’їхав в озеро, вода з якого впадає у річку Рось. Бусом перевозили засоби хімічного захисту рослин. Як з’ясувалося, вони були викрадені напередодні у двох районах краю.

Слідчими Погребищенського відділу поліції відкрито кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого статтею КК України («Порушення правил охорони вод»). Такий злочин карається позбавленням волі на строк до п’яти років.

Крім того, за фактами крадіжок засобів захисту рослин у Липовецькому і Козятинському районах порушено кримінальні провадження.

Поліцейські поширили інформацію про заборону ловити рибу, купатися, напувати худобу водою з річки Рось.

Фото: vezha.vn.ua