Сьогодні в офісі ProZorro для замовників, виконавців будівельних робіт та виробників будматеріалів відбулася презентація критеріїв для тендерних закупівель, розроблених командою експертів EU Association Lab.

Як зазначив у коментарі журналістам перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, відповідно до «дорожньої карти», схваленої у 2016 році, по виконанню зобов’язань, зазначених в Угоді про асоціацію з ЄС, Україна має впровадити до системи публічних закупівель не лише ціновий, але і багатокритеріальний підхід, керуючись вимогами екологічних, соціальних та інших стандартів.

Зокрема, як вважають у ProZorro, пропонований набір критеріїв допоможе замовнику поліпшити ефективність закупівлі, враховуючи  показники якості, економічності, енергоефективності, безпеки, екологічності та доступних інновацій. Мовляв, унікальність пропозиції полягає у тому, що по кожному з критеріїв встановлені чіткі показники з належним обґрунтуванням  доцільності його застосування, посилаючись на відповідні нормативні  документи, дослідження та метод підтвердження.

Як пояснили у ProZorro, першими для запровадження були обрані критерії для розробки тендерної документації на ремонт та будівництво, зокрема, доріг – лідерів по обсягам витрат бюджетних коштів, проте результат їх виконання дуже часто викликає незадоволення користувачів.

«Наразі триває робота із створення електронного конструктора, в якому розроблені критерії будуть використовуватись у якості контенту. На цьому етапі важлива участь усіх зацікавлених сторін у процесі обговорення пропонованого сервісу, а також проведення пілотних конкурсних торгів із застосуванням рекомендованих критеріїв», – прокоментував ініціативу Максим Нефьодов.

Він повідомив, що у подальших планах внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі», які дозволять замовникам розширити можливість застосування нецінових критеріїв оцінки предмету закупівель та запровадити оцінку «вартості життєвого циклу», тобто реальної вартості усіх витрат пов’язаних з тендерною пропозицією.

До речі

Наразі публічні закупівлі є найбільшим ринком в країні – понад мільйон процедур із оборотом 700 млрд грн щорічно. За даними ProZorro, у 2018 році на ремонт і будівництво доріг було витрачено 44,5 млрд грн, на ремонтно-будівельні роботи – 251,9 млрд грн. На цей рік план близько 49 млрд грн і 277 млрд грн відповідно. Застосування лише такого критерію, як заміна на 30% природних мінеральних матеріалів (піску, гравію, щебеню) на техногенні (металургійні шлаки, золошлаки, тощо) забезпечить скорочення бюджетних витрат не менше ніж на 10% = економія понад 30 млрд грн. І це лише оцінюючи прямі витрати по одному з критеріїв. Пропоновані критерії у цілому дозволять  скоротити до 20% витрат на життєвий цикл об’єкту.

Розроблені критерії та рекомендації дивіться тут і тут.