Болгарія в особі міністра закордонних справ Єкатерини Захарієвої ініціювала звернення 12 країн ЄС до Брюсселя щодо прискорення процесів європейської інтеграції для країн Західних Балкан.

У документі, під яким також поставили свої підписи міністри закордонних справ Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Угорщини, Італії, Мальти, Австрії, Хорватії, Словенії, Польщі й Словаччини, міститься заклик розпочати переговори про приєднання до ЄС Республіки Північна Македонія і Албанії до кінця цього місяця. Зазначається, що затягувати нескінченно це питання не слід.

На їхню думку, це дозволить зберегти й прискорити реформи в названих країнах, не дасть їхнім громадянам розчаруватися в обраному шляху й зміцнить їхню довіру до влади, яку вони обрали. Крім цього, Європейська комісія зможе зблизька спостерігати за інтеграційними процесами в цих країнах і направляти реформи в потрібне русло, вносячи в них необхідні корективи.

Міністр закордонних справ Болгарії на першому засіданні спільної міжурядової комісії з розгляду виконання Договору про дружбу, добросусідство й співробітництво з Північною Македонією запропонувала прискорити будівництво пан’європейського коридору №8. Насамперед він має поліпшити сполучення між Софією і Скоп’є. Між двома столицями й сусідніми країнами дотепер немає залізничного сполучення. За її словами, фінансування для будівництва залізниці вже забезпечено, і двом країнам потрібно лише проявити активність у прокладанні нової інфраструктури.