За прогнозами Національного банку Польщі (НБП), упродовж чотирьох років з польського ринку праці «можуть відплинути від 20% до 25% українців, які працюють тут».

Автори спеціального дослідження, проведеного Департаментом економічного аналізу НБП, вказують, що «ці прогнози дуже приблизні й непевні» з огляду на все ще триваючу в ФРН законотворчу процедуру, а також на те, що реальні масштаби «відпливу» українських працівників до Німеччини «залежатимуть значною мірою від кондиції німецької економіки».

За даними НБП, починаючи з 2018-го, в середньорічній перспективі в Польщі працює майже 800 тисяч іммігрантів з України (для порівняння: у 2013-му їх було менше 200 тисяч), наплив яких причинився до прискорення темпу зростання ВВП на 0,3—0,9 відсоткового пункту на рік, адже вони становлять 4,6% робочої сили країни. Цю ситуацію в НБП оцінюють так: «з 2013 року маємо справу з направду безпрецедентним і значним масштабом міграції громадян України до Польщі, що є безпрецедентною подією у післявоєнній історії» РП.

Співвітчизників заспокоюють у Польсько-українській господарській палаті (ПУГП), яка провела своє дослідження-опитування серед українських іммігрантів. За його результатами можна зробити висновок, що впродовж майже 30 років Польща залишається країною цільового вибору 86% трудових мігрантів з України, причому 60% тих, які вже працювали в Польщі, декларують бажання чергового приїзду на роботу саме до цієї країни, і це попри те, що майже 80% наших співвітчизників не знаходять тут роботи за своєю спеціальністю чи відповідно до наявних у них досвіду і кваліфікації. У Комітеті з питань міграції і працевлаштування ПУГП об’єктивно оцінюють, що, «можливо, Польща не є для українців омріяним раєм, але через різні фактори стала головним бенефіціаром тієї потужної міграційної хвилі, що ринула з України у 2014 році». Свій вибір на користь Польщі як місця праці їх спонукають робити такі фактори: географічне розташування (36% респондентів) та позитивний досвід і рівень заробітної плати (23%), яка уп’ятеро перевищує ту, яку вони могли б отримати вдома, а також складна внутрішня ситуація в Україні (76%). Українці обирають польський ринок праці завдяки позитивним оцінкам досвіду роботи в Польщі (70%), а також через те, що почуваються тут безпечно (86%), хоча при цьому не приховують, що мали справу з фактами ворожого ставлення до них за національною ознакою (27%), які стали безпосередньою причиною відмови від роботи у Польщі близько 10% респондентів. Більшість українських працівників приїжджають до Польщі на роботу на кілька місяців, хоча 61% респондентів «не мають нічого проти, аби залишитись тут на постійно».

Багато фірм уже давно б закрились, якби не працівники з України, — цитують польські ЗМІ голову Комітету з питань міграції і працевлаштування ПУГП та голову правління Foreign Personnel Service (агентство з працевлаштування) Павла Кулагу. «Нам відомі випадки, коли наші клієнти, в період відсутності українських працівників, змушені були відправляти на виробничі лінії своїх працівників з фінансово-бухгалтерського відділу. Без українців у таких регіонах, як Великопольща, Сілезія та Помор’я, справді виникли б проблеми з виробництвом. Варто також підкреслити, що завдяки цьому поляки мають більше праці й можуть розвиватися», — наголошує П. Кулага.