«Ми, безперечно, будемо підтримувати і президента Додона, і його сьогоднішніх партнерів по коаліції з тим, щоб вони позбулися врешті-решт тих, як би так висловитися інтелігентно… Одне слово, тих людей, які узурпували до недавнього часу в Молдові владу», — заявив він в інтерв’ю телеканалу «Мир». При цьому Путін згадав і Україну, в якій, нібито теж було «узурповано владу».

Про те, що в Молдові, можливо, розігрується сценарій, написаний у Москві, активно пишуть ЗМІ, які підтримують Демократичну партію.

Натомість створення парламентської коаліції, яке об’єднало дві антагоністичні політичні сили — проросійську Соціалістичну партію і проєвропейський блок ACUM, а також формування нового уряду, який очолила лідерка проєвропейської партії «Дія і солідарність» Майя Санду, визнали країни ЄС, Брюссель, Сполучені Штати…

Що насправді змусило ідеологічних супротивників об’єднатися? Майя Санду в інтерв’ю «Коммерсанту» відповіла, що це — лідер Демократичної партії, якого називають найбагатшою людиною в країні, Влад Плахотнюк. «Якби не Плахотнюк, якби його режим не був таким страшним для людей, точно таке ніколи б не сталося. Всі люди відчувають себе в цій країні невільними і хочуть його позбутися — і ті, хто хоче, щоб Молдова продовжила європейський шлях, і ті, хто бажає більш тісних зв’язків із Росією… Тому в нас і було укладено цю тимчасову політичну угоду, щоб позбутися цієї олігархічної системи, збудувати інститути влади», — сказала вона.

Також вона розповіла, яким чином може закінчитися двовладдя в країні, адже ні її, ні міністрів нового уряду до будівлі уряду та в міністерства досі не пускають представники Демпартії. «Ми сподіваємося, що режим піде через зовнішній тиск. Але якщо цього буде недостатньо, ми запросимо людей, які підтримують нас на вулиці», — сказала вона.

Таким чином, майже тиждень у Молдові існує два уряди. Як довго може проіснувати така ситуація і чим вона насправді спричинена: внутрішньополітичними процесами чи зовнішніми впливами? З таким запитанням «Голос України» звернувся до керівника Центру досліджень проблем Російської Федерації Національного інституту стратегічних досліджень, аналітика Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Петра Бурковського.

— Політична криза у Молдові зумовлена боротьбою за владу, яку ведуть тіньовий господар Молдови, фактичний керівник Демократичної партії Влад Плахотнюк та лідер молдовських соціалістів, президент Ігор Додон, якого відкрито підтримує Росія. Молоді демократи з блоку ACUM фактично опинилися між двох вогнів. На їхню думку, соціалісти Додона — менше зло за олігарха, який контролює судову та правоохоронну систему країни. На мою думку, вихід з нинішньої кризи можливий лише в разі нових одночасних президентських та парламентських виборів за новим законом. Якщо всім учасникам вдасться про це домовитися, у Молдови з’явиться шанс вийти з кризи, не втративши суверенітет.

— А які загрози політична криза в Молдові несе для України?

— Для України найбільшою загрозою є збереження у владі соціалістів, залежних від Росії та орієнтованих на інтеграцію в Євразійський союз, які можуть дати згоду на федералізацію країни. Втім, найгіршим варіантом є коаліція Плахотнюка і соціалістів, яка теж означатиме зростання ролі РФ у політиці Молдови. Тому в даній ситуації українській владі варто зберігати можливості до діалогу з усіма сторонами, аби сприяти розв’язанню кризи, внаслідок якого соціалісти І. Додона будуть повністю усунуті від влади.