«Цього літа Північна Македонія не отримає запрошення на переговори про вступ до ЄС», — заявив прем’єр-міністр країни Зоран Заєв після зустрічі в Берліні з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Їхня розмова тривала близько 40 хвилин, і акцент, за словами Заєва, було зроблено саме на майбутньому вступі Північної Македонії до Євросоюзу.

Однак, як стало відомо із заяви уряду Республіки Північна Македонія (РПМ), уже у вересні уряд ФРН винесе питання про початок перемовин про приєднання РПМ на обговорення депутатів Бундестагу. І, найімовірніше, питання буде вирішено позитивно.

Незважаючи на оптимізм влади, опозиційна партія ВМРО-ДПМНЄ бурхливо відреагувала на перенесення на осінь важливого для країни питання і зажадала, щоб прем’єр негайно пішов у відставку. Раніше той необачно запевняв громадян, що Північна Македонія обов’язково одержить запрошення, заради якого уряд і парламент погодилися на перейменування країни, в червні. І пообіцяв: якщо цього не станеться, піду у відставку.

У зверненні до прем’єра ВМРО-ДПМНЄ зазначила, що лідер правлячої партії уже тривалий час «годує» людей порожніми обіцянками й маніпулює громадською свідомістю. На думку опозиції, запрошення до переговорів не було отримано через те, що в країні немає ніяких реформ, а злочинність і корупція зросли до епідемічних розмірів.

Сам Заєв не став відповідати політичним опонентам, але відзначив позитивну оцінку реформ і боротьби з корупцією, що її дала Ангела Меркель. І заявив, що призначення дати переговорів — справа найближчого майбутнього, і вони розпочнуться до кінця цього року.