Як саме це відбуватиметься, пояснив офіційний представник кабінету Штеффен Зайберт: «Передусім ідеться про імміграцію та спеціалістів. Німеччині вкрай потрібні кваліфіковані кадри, тому ми відкриваємо ринок праці для людей із країн, котрі не є членами ЄС.

Відтепер закон дозволяє працювати також громадянам – вихідцям з країн з-поза меж Євросоюзу, котрі мають відповідну кваліфікацію і достатньо володіють німецькою, приїжджати до ФРН без наявності трудової угоди та шукати роботу на місці впродовж шести місяців. За умови, що витрати на проживання на цей час вони нестимуть самотужки.

Водночас депутати Бундестагу також прийняли законопроект про посилення заходів із протидії нелегальному працевлаштуванню. Він передбачає збільшення фінансування спеціального відділу митної служби ФРН, а також фінансового контролю і протидії «чорному» працевлаштуванню, котрий відповідає за боротьбу з незаконними практиками на ринку праці. У зв’язку з цим плановано збільшення штату працівників з нинішніх 7,6 тисячі до 10 тисяч і розширення їхніх повноважень.

Цікаво, що вперше закон зобов’язує роботодавців надавати працівникам гідні умови мешкання. Ця вимога входитиме до так званого мінімуму для працевлаштування, котрого повинен дотримуватися роботодавець.

Якщо нині служба має право перевіряти сплату податків і відрахувань у соціальні фонди працедавцем, а також умови праці робітників, то відтепер чиновники оглядатимуть і умови їхнього мешкання.

Розглянуто також умови депортації тих, хто не має шансів отримати офіційний статус у Німеччині. На думку уряду, ухвалений пакет законів дозволить державі краще контролювати притік мігрантів.

Берлін.