Перебування гаранта було зосереджено в Маріуполі: минулого тижня виповнилося п’ять років від дня визволення міста від російсько-терористичних збройних формувань.

Разом із Володимиром Зеленським у Маріуполі перебувала Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон. Президент привітав мешканців міста з п’ятою річницею визволення, відкрив Центр розмінування, пообіцяв регіону інвестиції та навіть скупався під струменями міського фонтана.

Глава держави взяв участь у церемонії підписання інвестиційного контракту між «Метінвест Холдинг» та Air Liquide щодо будівництва комплексу повітророзподільної установки. Документом передбачено надання 25 млн дол. США. Це перша частина великого проекту, який максимально підвищить енергоефективність і зменшить викиди на підприємстві. Вартість проекту в цілому — 78,3 млн дол. США. Під час його впровадження буде створено тисячу робочих місць.

«Ми говоритимемо про дуже великі інвестиційні проекти в Україні, — заявив В. Зеленський, коментуючи цю подію. — Ця інвестиція — це перший іноземний інвестиційний проект у Маріуполь, починаючи з 2014 року».

Важливою для регіону подією стало відкриття новітнього Центру протимінної діяльності Аварійно-рятувального загону спеціального призначення. Центр призначено для виконання комплексних завдань із піротехнічних робіт та підводного розмінування на морі та суходолі. Наразі понад 7 тисяч кілометрів на підконтрольній уряду території Донеччини та Луганщини забруднено вибухонебезпечними предметами. Отже, Регіональний центр розмінування ДСНС України, який має надсучасне обладнання, значно полегшить процес очищення території області від вибухівки. Для виконання завдань, покладених на центр, були закуплені роботи, які допомагатимуть рятувальникам у їхніх діях.

Святковим військовим парадом та масовими гуляннями відзначили маріупольці п’яту річницю визволення міста від незаконних збройних формувань.

У 2014-му Маріуполь виборов для себе право залишатися українським і продовжує цю боротьбу — як на фронті, так і в цивільному житті. У суботу, 15 червня, на Театральній площі Володимир Зеленський дав старт фестивалю «Вільний Маріуполь». Він подякував усім добровольцям, військовим та цивільним, хто захистив Маріуполь, разом з маріупольцями вшанував пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

«Дякуємо вам, маріупольці, за те, що ви зберегли Маріуполь, і Маріуполь назавжди — це є Україна. Знаю, що місту потрібні аеропорт і дорога. Усе, що зможемо, — гарантую, робитимемо», — сказав Президент. — Ви — вільні, ви — справжні! Маріуполь — це назавжди Україна». У своєму виступі глава держави назвав Маріуполь «великим містом великих воїнів».

Президент наголосив, що для нього важливим є «закінчення війни та повернення наших територій».