Еммануель Макрон та Володимир Зеленський у Парижі.

Фото прес-служби Президента України.

Звільнення українських моряків та суден, пошук рішень у Мінському переговорному процесі та відновлення роботи в Нормандському форматі — ключові теми переговорів Президента України Володимира Зеленського у рамках візитів до Франції та Німеччини, які відбулися 17 та 18 червня.

Зокрема, під час прес-конференції із французьким лідером Еммануелем Макроном у Парижі в понеділок глава нашої держави наголосив, що встановлення миру в Україні наразі є одним із головних завдань. «Це мій пріоритет. Це моя позиція — як людини і як Президента. Це те, з чим я засинаю та прокидаюся щодня», — цитує В. Зеленського його прес-служба.

«Переконаний, що Європа не зможе почуватися в повній безпеці, доки Росія вдає, що міжнародного права просто не існує. І Франція, і решта наших міжнародних партнерів знають і розуміють, що болить кожному українцю. Ніхто не хоче, щоб Україна ставала пороховою бочкою, де Крим і Донбас — бікфордів шнур», — зауважив Володимир Зеленський під час прес-конференції з Е. Макроном. Глава держави, інформує його прес-служба, розповів, що із французьким лідером вони «дійшли згоди щодо важливості оновлення співпраці в рамках «нормандського формату». За його словами, зовнішньополітичні радники зустрінуться найближчим часом і підготують переговори лідерів.

Зі свого боку Е. Макрон зазначив, що підтримує позицію В. Зеленського, щоб «відновити мир, змусити зброю замовкнути та піти на шлях перемовин». «Ми знову хочемо стати на шлях Мінського формату для того, щоб Україна повернулася до миру. Я запевняю, що я готовий підтримати вас, пане Президенте, в цьому намірі і також у діалозі з Росією», — цитує французького лідера прес-служба глави нашої держави.

У цьому контексті В. Зеленський заявив, що Україна не готова до двостороннього діалогу із сепаратистами з Донбасу. «Ми не готові до діалогу із сепаратистами. Ми готові працювати в Мінському форматі. Припинення вогню, звільнення полонених. Це перші речі, які обидві сторони мають зробити», — зазначив Президент. За його словами, РФ не виконала нічого з того, що має виконати в Мінському процесі, і мусить виконати рішення Міжнародного трибуналу і відпустити військовополонених українських моряків. В. Зеленський подякував Е. Макрону за увагу до цього питання. Глава держави також запевнив, що Україна продовжить співпрацю з партнерами, спрямовану на гарантування безпеки в Чорному та Азовському морях.

Водночас лідери країн не дійшли згоди щодо відновлення прав російської делегації в ПАРЄ: Володимир Зеленський заявив про відсутність підстав для цього, а Еммануель Макрон зазначив, що це питання не стосується санкційного тиску. Французький Президент зауважив, що Париж дотримується лінії продовження санкцій проти РФ, але через ситуацію в ПАРЄ страждає не Росія, а її громадяни, яких позбавили можливості обстоювати свої права.

У Парижі В. Зеленський також зустрівся із Головою Сенату Республіки Жераром Ларше, з флагманами французького бізнесу та відвідав стартап-інкубатор Station F.

Під час учорашнього візиту до ФРН український лідер провів переговори, зокрема, із канцлером Ангелою Меркель, президентом Франком-Вальтером Штайнмаєром, головою Бундестагу Вольфгангом Шойблє, політиками та представниками бізнесу. У контексті візиту в адміністрації Президента повідомили, що серед європейських країн Німеччина посідає перше місце за обсягом торгівлі з Україною та четверте — за обсягом інвестицій у нашу економіку. Тому економічні перспективи — серед тем перемовин у Берліні.

Під час спільної прес-конференції В. Зеленського та А. Меркель у Берліні канцлер ФРН зауважила, що санкції проти РФ через анексію Криму буде скасовано лише після повернення півострова Україні. Вона також запевнила в незмінній позиції Німеччини щодо підтримки територіальної цілісності нашої країни. Глава нашої держави звернувся до тих, хто агітує за зняття антиросійських санкцій, і порадив побувати на Донбасі та пересвідчитися, скільки лиха завдала українським людям агресія Росії. «Ми не хочемо, щоб від санкцій страждали наші європейські партнери, які вирішили стати поруч з нами, щоб відновити право та справедливість в Європі. Але це єдиний безкровний шлях відновлення миру на континенті, і він має бути пройдений до самого кінця», — зауважив Володимир Зеленський. Не оминули сторони і питання повернення російської делегації у ПАРЄ. А. Меркель заявила, що Рада Європи не має забувати про порушення з боку РФ, але виступає за повернення її делегації до Парламентської асамблеї, інформує «Європейська правда».