Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут.

Вочевидь, це триватиме увесь пленарний тиждень, тож перспектива розгляду інших законопроектів мінімальна. Водночас парламент має вирішити низку кадрових питань, зокрема, призначити нових керівників силових структур — Генерального прокурора та голову СБУ. Під час Погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і голів парламентських комітетів пролунала пропозиція застосувати так звану процедуру «ad hoc», тобто перервати розгляд Виборчого кодексу і проголосувати за кадрові призначення.

Водночас Голова Верховної Ради Андрій Парубій висловив думку, що не можна переривати розгляд питання, а є один правовий спосіб — скликання позачергового засідання, яке може ініціювати або 150 народних депутатів, або Президент України, і на ньому вирішити всі кадрові питання. А. Парубій заявив: якщо Президент зініціює скликання позачергового засідання парламенту, він, як Голова Верховної Ради, невідкладно його скличе.

Глава парламенту також висловив думку, що у Виборчому кодексі закладено оптимальну виборчу систему, де половина депутатів обиратиметься за відкритими партійними списками, а половина — у мажоритарних округах. «І для прихильників пропорційної системи, і для прихильників мажоритарної системи Виборчий кодекс є оптимальною системою виборів», — вважає А. Парубій.

Представники депутатських фракцій і груп та парламентських комітетів висловили свої пропозиції та застереження до порядку денного. Зокрема, представник ДГ «Відродження» Віктор Писаренко запропонував провести у сесійній залі сигнальне голосування щодо Виборчого кодексу. І якщо не буде необхідних 226 голосів для схвалення, зняти його з розгляду і перейти до розгляду інших питань, зокрема, кадрових, щоб дати змогу Президентові сформувати свою команду і працювати.

У свою чергу, лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко запропонувала застосувати у парламенті процедуру «ad hoc», призупинити розгляд Виборчого кодексу і проголосувати за кадрові призначення нових силовиків. «Нам треба звернутися до глави держави і розв’язати це так: Президент завтра вносить подання щодо Генпрокурора та голови СБУ. Парламент за процедурою «ad hoc» має проголосувати за звільнення та призначення нових Генпрокурора та голови СБУ», — сказала політик.

Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак звернувся до Президента України з пропозицією невідкладно скликати спеціальне засідання РНБО для розгляду загроз інформаційній безпеці в Україні. Політик висловив стурбованість щодо того, що «пропутінські сили» встановили контроль над ще одним телеканалом — ЗІК. «Телеканал ЗІК відтепер належить оточенню «кума Путіна» Медведчука, стає інструментом впливу у руках нових власників, які ганебно їздять у кремлівські приймальні попри війну, яка триває п’ять років, попри 13 тисяч загиблих наших громадян від рук російських бойовиків», — сказав М. Бурбак. Лідер фракції «Народний фронт» також закликав усі депутатські фракції надати своїх представників до складу ТСК щодо втручання Росії у вибори та пов’язаних з нею громадян України.

Тему інформаційної безпеки порушив і Голова Верховної Ради Андрій Парубій. «Я переконаний, що з цього приводу і державні органи влади повинні зробити певні висновки, бо захоплення і окупація українського інформаційного простору є не менш небезпечною, як окупація українських областей і українського Криму, — сказав він. — І це викликає велику тривогу. Бо в гібридній війні інформаційна війна є однією з ключових атак в Україні». Голова Верховної Ради висловив підтримку журналістам, котрі звільнилися з цього каналу після зміни власника. «Окупація українського інформаційного простору є не менш небезпечна, аніж окупація українського Криму та Донбасу», — підкреслив Андрій Парубій.

Представник Президента в парламенті Руслан Стефанчук закликав депутатів невідкладно розглянути подання про звільнення Генпрокурора Юрія Луценка, міністра закордонних справ Павла Клімкіна і призначити міністром закордонних справ Вадима Пристайка й інші законодавчі президентські ініціативи. Серед яких — законопроекти про альтернативні джерела енергії (щодо використання сонячних установок) та відтермінування на рік запровадження лібералізованого ринку електроенергії.

Р. Стефанчук також повідомив, що команда Президента звернулася до глави парламенту з проханням надати низку документів у зв’язку з розглядом Конституційним Судом України Указу Президента про припинення повноважень Верховної Ради України восьмого скликання. За його словами, у разі ненадання таких документів у суспільства може виникнути підозра у зумисному затягуванні розгляду подання до КС.

На це Андрій Парубій відповів, що він уже подав до Конституційного Суду два документи — передав список двох фракцій БПП і «Народного фронту», у яких на момент формування уряду перебувало понад 226 народних депутатів. А також другий документ — усі заяви депутатів про вихід із коаліції, які надійшли до секретаріату парламенту від моменту створення коаліції до оголошення фракцією «Народний фронт» про вихід із коаліції у травні поточного року. «Якщо від початкового складу 302 відняти всі заяви про вихід із коаліції, то в ній все одно буде депутатів більш аніж 226», — сказав А. Парубій.

Водночас Голова Верховної Ради наголосив: «У даному випадку, саме суд має приймати рішення і, я впевнений, що Верховна Рада прийме будь-яке рішення Конституційного Суду. Ми будемо поважати закон і будемо поважати рішення суду, яким би воно не було».

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко звернулася до представника Президента у парламенті щодо невідкладного підписання В. Зеленським євроінтеграційних законів, зокрема, про так званий технічний безвіз і енергетичний додаток, закон про сержантські звання. «Це був би позитивний сигнал до липневого саміту Україна — ЄС», — сказала І. Геращенко.

Перший віце-прем’єр—міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів вкотре говорив про економічне зростання. За словами урядовця, за три роки співпраці уряду з Верховною Радою та Президентом Україну стали сприймати у світі як надійного міжнародного партнера. Про це, зокрема, за його словами, свідчать факти розміщення євробондів на суму 1 млрд євро. «Уряд послідовно виконує середньостроковий план дій, і домоглися сукупного зростання ВВП на 8,4%, — сказав С. Кубів. — У цьому ключ до відновлення макроекономічного зростання і стабільності, зовнішньополітичні пріоритети — інтеграція до ЄС і НАТО повинні залишитися незмінними попри зміни політичного ландшафту».

Голова Верховної Ради Андрій Парубій привітав християн східного обряду зі святом Трійці, яке відзначалося минулої неділі.

***

Після Погоджувальної ради кореспондент «Голосу України» звернувся до Руслана Стефанчука (на знімку):

— Пане Руслане, ви неодноразово публікували в нашій газеті статті щодо тяглості Української державності. Чи не плануєте повернутися до цієї теми?

Р. Стефанчук:

— Тема важлива. Зараз наднапруженіший час. Тому згодом, можливо, поновимо її.

Окрім того, під час брифінгу Р. Стефанчук також повідомив, що Президент найближчим часом планує внести до парламенту законопроекти про запровадження відповідальності народних депутатів за «кнопкодавство» та за прогули. «Потрібно дотримуватися порядку і процедур. Ми до цього готові і будемо в цьому максимально сприяти Верховній Раді».