Ця подія об’єднала голів місцевого самоврядування, представників Верховної Ради, Кабінету Міністрів України, профільних міністерств, а також закордонних партнерів Асоціації міст України. Головна тема форуму — вироблення позиції подальшої децентралізації влади, реалізації секторальних реформ, розвитку громад і вдосконалення законодавчої бази нашої країни.

У форумі взяли участь понад 500 осіб, серед яких: Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, Генеральний секретар Конгресу місцевих і регіональних влад Європи Андреас Кіфер, народний депутат України, представник голови Асоціації міст України у Верховній Раді України Оксана Продан.

Вітаючи тих, хто зібрався, Одеський міський голова Геннадій Труханов подякував керівництву Асоціації міст України за постійність у виборі місця проведення форуму, зазначивши, що це дає змогу головам самоврядування оцінити заслуги процесу децентралізації в окремо взятому місті.

У своєму виступі Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман запропонував зміни для захисту реформ самоврядування. За його словами, це необхідно, адже сьогодні децентралізація може опинитися під загрозою. Зокрема, на думку Володимира Гройсмана, загроза виходить від районних державних адміністрацій, які можуть спробувати відновити стару систему через централізацію бюджету. Для того щоб захистити інтереси громад, Кабмін почне працювати над змінами в частині самоврядування в Конституції.

Що стосується фінансової точки зору, цього року три мільярди гривень із Фонду регіонального розвитку спрямують у районні центри та міста районного значення. Гройсман пояснив, що раніше їх направляли в область, і вона вже розподіляла їх сама, як правило — на великі міста.

— Це дасть можливість унизу, а не у великих мегаполісах, почати розв’язувати проблеми, які накопичувалися десятиліттями», — пояснив прем’єр.

Також Гройсман заявив про намір внести в парламент пропозицію про те, щоб ті районні центри та міста районного значення, які дотепер не об’єдналися, з 1 січня 2020 року одержали ті самі права, що й ОТГ. Бюджет при цьому в них збільшиться в 5-10 разів.

— Гроші залишаються на рівні району, а я хочу їх опустити на рівень районних центрів. Це дасть можливість райцентрам значно поліпшити становище громад загалом, а також поліпшити якість садків, шкіл, ремонтів, реконструкцій, транспорту», — сказав Прем’єр-міністр України.

Ще одна пропозиція прем’єра — скорочення обласних і районних адміністрацій на 50 відсотків. Гройсман пов’язує це з тим, що районні адміністрації блокують реформи самоврядування. При цьому, переконаний він, скорочення тільки підвищить їхню ефективність.

— Треба вигнати з посад тих, хто займає місце, не виконуючи ніякої роботи. Адже об’єднання громад відбулося. У нас є райони, де громада перебуває в межах району. Це означає, що є громада, яка платить гроші за утримання чиновників, а ще й районна адміністрація, яка фактично не несе ніяких великих функцій. Тому це оптимізація», — заявив Володимир Гройсман.

Одеса.

Довідка

Асоціація міст України (АМУ) — недержавна організація, заснована в 1992 році для захисту інтересів місцевого самоврядування.

Сьогодні Асоціація об’єднує 779 міських, селищних і сільських рад, серед них — 341 об’єднана територіальна громада. У муніципалітетах, які є членами АМУ, проживають майже 80 відсотків населення нашої країни.