Іван Савка, Валерія Заружко.

Антон Кіссе, Валерій Писаренко, Олег Кулініч, Василь Гуляєв.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут.

Ранкове засідання 19 червня

На початку ранкового засідання, під час якого зареєструвалися 307 народних депутатів, із заявою виступила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко. Політик привернула увагу до надзвичайно болючої та делікатної теми — 19 червня у світі відзначається день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту. «Ця дата була проголошена в Резолюції Генасамблеї ООН від 19 червня 2015 року з метою залучення додаткової уваги до проблеми сексуального насильства в умовах різних конфліктів», — зауважила І. Геращенко, додавши: «У зв’язку з конфліктом на Донбасі і окупацією Криму ми навіть не знаємо масштаби злочинів, які не мають строку давності».

Жінки, нагадала І. Геращенко, беруть участь у мирних переговорах, служать у Збройних Силах, становлять більшість волонтерських груп та організацій, які надають допомогу військовим та цивільним громадянам. Так само чимало жінок працюють у СММ ОБСЄ. «Один із кричущих випадків сексуального насильства трапився у травні 2017 року, коли п’яні бойовики намагалися зґвалтувати спостерігача СММ ОБСЄ», — сказала Перший заступник глави парламенту.

Вона зауважила, що у доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини повідомляється про понад 30 випадків сексуального насильства, які сталися починаючи з березня 2014 року по січень 2017 з обох сторін по лінії розмежування. «Водночас у доповіді управління Верховного комісара ООН з прав людини за період з 16 серпня по 15 листопада 2018 року задокументовано вже 40 подібних порушень прав людини, зокрема і сексуальне насильство під час незаконного утримання. Ми можемо лише усвідомити, наскільки більший рівень цієї біди, цього злочину, враховуючи той факт, що доступ до окупованої території, заручників, тюрем обмежений», — наголосила Ірина Геращенко, додавши, що під час звільнення заручників, яке відбулося в грудні 2017 року, 12 звільнених зізналися, що вони так само були жертвами подібних злочинів.

Звертаючись до колег, І. Геращенко зауважила, що хоче не просто привернути увагу до цієї проблеми, а повідомити колегам, що вона двічі інформувала про сексуальні злочини в умовах конфлікту на Донбасі під час відкритих дебатів Ради безпеки ООН на тему: «Жінки. Мир. Безпека» в Нью-Йорку. Поінформована про це також представник Генсекретаря ООН з питань сексуального насильства в конфліктах Праміла Паттен. Також інформацію щодо цих злочинів було передано до ООН.

Звертаючись до українських дипломатів, Перший заступник Голови Верховної Ради закликала їх, незалежно від країни, в якій вони представляють нашу державу, приділяти цій темі особливу увагу, інформувати наших партнерів, що Російська Федерація і їх маріонетки використовують сексуальне насильство як один із злочинів із катування українців.

Водночас вона наголосила на важливості посилити вітчизняне законодавство, зокрема, ухваливши у другому читанні та в цілому законопроект про військових злочинців, де посилити кримінальну відповідальність за сексуальні злочини в умовах конфлікту.

Затим народні депутати продовжили розгляд проекту Виборчого кодексу з 467-ї поправки. Вона стосувалася того, щоб до документів, які подаються в окружну комісію, додатково подавалися паспорт або ІD-картка. Робоча група з опрацювання документа до другого читання пропонувала врахувати її, проте підтримало пропозицію лише 23 депутати.

Загалом у сесійній залі часто лунають заклики прискорити розгляд поправок. Проте такий розгляд законопроекту — чітка вимога Регламенту Верховної Ради, дотримання якого унеможливить спроби оскаржити ухвалений документ через недотримання процедури. Крім того, такий формат має і просвітницьку місію. Під час обговорення виборці можуть дізнатися про конкретні норми, які закладаються в документ.

Уже у четвер поставити на сигнальне голосування проект Виборчого кодексу закликав колег Михайло Папієв (Опозиційний блок). Якщо він не набере достатньої кількості голосів, зауважив депутат, потрібно перейти до інших важливих законопроектів, на які чекають люди. Йдеться, зокрема, про зниження тарифів. У цьому контексті депутат запропонував перейти до «прямих договірних поставок з Росією», мовляв, тоді ціну можна зменшити в чотири рази».

У відповідь представник «Батьківщини» Сергій Євтушок парирував: «Країна і далі кровоточить, бо саме ваш Янукович закликав Путіна ввести сюди війська. А нині ви на почуттях громадян у своїх виступах граєте, бо вибори».

Якщо ж мова йде про ухвалення кадрових рішень, то це питання можна вирішити інакше — скликати позачергове пленарне засідання. «Наступний тиждень не пленарний, а Президент має право на таку ініціативу. Переконаний, у такому випадку парламент збереться на засідання і буде приймати відповідні рішення», — зауважив у коментарі журналістам Руслан Сидорович («Самопоміч»).

У розпал пленарного засідання стало відомо про трагічну загибель народного депутата Дмитра Тимчука («Народний фронт»). «Щойно надійшла інформація і вона повністю перевірена, що в Києві, у власній квартирі трагічно загинув наш колега Дмитро Борисович Тимчук. Ми знали його як великого українського патріота, підполковника запасу, координатора групи «Інформаційний супротив», яка з 2014 року дуже багато зробила для висвітлення правди про російську агресію в Україні. Від імені Верховної Ради України висловлюю співчуття родині, близьким і всім друзям Дмитра Борисовича. Вічна пам’ять і вічна слава», — наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій. Верховна Рада хвилиною мовчання вшанувала пам’ять загиблого.

Глава парламенту, зауваживши, що за таких умов не вбачає можливості продовжувати пленарне засідання, закрив його.

***

На місці трагедії працює слідчо-оперативна група. Серед версій, які опрацьовують правоохоронці, — необережне поводження Дмитра Тимчука з нагородною зброєю.

У коментарях журналістам голова Національної поліції Сергій Князєв заявив, що версію вбивства народного обранця також не виключають. За його словами, розглядатимуть навіть не дві ці версії нещасного випадку, а цілу низку. За словами С. Князєва, в квартирі на момент вчинення правопорушення парламентарій був не сам, тож першочергово правоохоронці приступили до збору свідчень «громадянки, присутньої в цей час в квартирі», а також сусідів. Поки що кримінальне провадження відкрито за статтею про умисне вбивство, кажуть у Національній поліції. А також інформують, що повідомлення про вогнепальне поранення зафіксували в середу близько 12.15.

Вл. інф.