Ангела Меркель та Володимир Зеленський у Берліні.

Фото прес-служби Президента України.

Президента України Володимира Зеленського Берлін зустрічав з усіма почестями, що відповідають протоколу в такому випадку. Після переговорів за обідом з канцлером Ангелою Меркель господарка і гість вийшли до журналістів з підсумковими промовами та відповіли на запитання представників ЗМІ.

Коло порушених під час розмови питань і проблем охоплює широкий спектр двосторонніх відносин. Ішлося про реалізацію спільних довготривалих проектів у багатьох сферах, зокрема участь Німеччини в децентралізації влади, реалізації Мінських угод, роботі в рамках «нормандського формату», енергетичну безпеку України. Щодо більшості з них канцлер і Президент дійшли згоди. Меркель навіть побажала Зеленському «хорошої руки» в реалізації його програми.

Але серед різноманіття тем було кілька головних проблем, котрі ще належить розв’язати. Передусім та, що її Президент називає пріоритетною: встановлення миру на сході України, котру обидва лідери пов’язують з реалізацією Мінських угод та роботою у рамках «нормандського формату».

На жаль, певних нових ідей чи пропозицій не пролунало: Зеленський запевнив, що припинення війни на Донбасі — його головне завдання. Натомість Меркель, як це було під час зустрічей з екс-президентом Петром Порошенком, констатувала, що Мінські угоди пробуксовують, й що економічні санкції проти Росії не скасовуватимуть.

Щодо обмежень проти РФ, що їх дехто в Німеччині, зокрема представники великого бізнесу, пропонує скасувати, то Володимир Зеленський запропонував таким прихильникам співробітництва з Росією відвідати Донецьку та Луганську області й переконатися, скільки лиха вона там заподіяла. А також Крим, котрий з раю для туристів перетворився на військовий табір. Також Володимир Зеленський анонсував відновлення «нормандського формату» вже в липні, утім, поки що — на рівні радників лідерів країн, задіяних у ньому.

Канцлер і Президент не оминули також енергетичної безпеки Європи та України в контексті спорудження газопроводу «Північний потік-2». Володимир Зеленський зазначив, що в цьому питанні згоди не досягнуто: «Не секрет, що наші позиції щодо проекту «Північний потік-2» — діаметрально протилежні. Водночас ми вдячні за готовність до предметного діалогу з боку Німеччини щодо цього непростого питання». Пані Меркель як завжди запевнила, що Берлін зробить усе можливе, щоб інтереси України не постраждали. А також, що вона говорила про це з президентом РФ.

Не збіглися позиції канцлера та Президента й щодо питання членства Росії в ПАРЄ: Німеччина вважає, що РФ має бути в цій організації також і задля того, щоб Європа могла впливати на такого члена Асамблеї.

Після зустрічей на найвищому політичному рівні Президента України було запрошено на закриту для журналістів вечерю членом Східного комітету Ost-Ausschuss — Східноєвропейським союзом німецької економіки Osteuropaverein der Deutschen Wirtschaft. Ще напередодні керівник цієї інституції Вольфганг Бюхеле заявив, що Володимир Зеленський, котрий отримав таку велику перемогу на виборах, заслуговує на будь-яку політичну підтримку курсу реформ. Тож між Україною та ФРН можлива нова динаміка економічних відносин

Берлін.