Жнива з підпалами й оптимістично-песимістичними прогнозами.

На півдні країни комбайни вийшли в поле — збирають ранні зернові у Миколаївській, Одеській, Херсонській та Дніпропетровській областях. За інформацією Мінагрополітики, намолочено 128,7 тисячі тонн збіжжя за середньої врожайності 28,3 ц/га (торік на початку кампанії мали 29,1 ц/га, у 2017-му — 31,4). Урожайність строката. Якщо у Миколаївській області гороху, приміром, у середньому збирають по 24,7 ц/га, то на Одещині — 12,6. Хоча такі цифри нині мало про що свідчать, адже процес щойно розпочався. Втім, фахівці прогнозують, що валовий збір ранніх зернових може виявитися меншим, ніж торік. Чимало посівів, інформує наш херсонський власкор Сергій Яновський, постраждало у червні через примхи погоди: буревії, град, вилягання зернових через вітри зі зливами тощо.

В області протягом перших днів скосили 5,5 тисячі гектарів озимого ячменю з 86 тисяч га, відведених під цю культуру. Врожайність, з огляду на ситуацію, кажуть, пристойна — понад 36 центнерів з гектара. Однак остаточний результат косовиці може бути не таким оптимістичним.

До того ж урожай хліборобам часом доводиться захищати ціною якщо не життя, то власного здоров’я. Щойно той ячмінь зібрали, як за «традиціями» всюди почали палити стерню. Сталося таке і біля селища Новоолексіївка Генічеського району Херсонщини. Місцевий житель побачив, що вітер може спрямувати полум’я на його поле і самотужки кинувся гасити вогонь. Це в нього вийшло — навіть не довелося викликати пожежників. Однак під час затоптування «червоного півня» голими ногами у капцях кінцівки 42-річного селянина, котрий виявив відвагу навпіл із кричущою необережністю, серйозно обгоріли. З поля на «швидкій» він потрапив просто до лікарні. Масштабні підпали стерні також фіксують і в Каланчацькому районі краю, тож нещасні випадки можуть повторитися і там.

Тим часом у Мінагрополітики традиційно запевняють: «З огляду на перебіг весняно-польових робіт та перезимівлю озимих культур, можна очікувати, що урожай ранніх зернових 2019 року буде не нижчим за минулорічний...»

А президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов прогнозує навіть нові рекорди: «Загалом Україна може зібрати 94 млн т зернових і олійних. Цей показник на 2 млн т перевищить рекордний урожай сільгоспкультур у 92 млн т, отриманих у 2018-му. Експорт цих культур теж зросте — до 56,9 млн т проти 52,6 млн.

До того ж політична ситуація в Україні практично не впливає на ведення бізнесу, наголошує Микола Горбачьов. Протягом п’яти років на нашій території фактично йде війна, водночас обсяги вирощування і експорту зерна збільшуються. Ні вибори президента, які відбулися, ні зміна якихось політичних напрямів, ні вибори до Верховної Ради жодним чином не вплинуть на агровиробництво. Більше того, в країні сіяли і збирали пшеницю, ячмінь, жито і в 1941-му, і в 1943-му, і в 1945-му...

Тож 2019 рік не стане винятком. Україна дедалі більше вирощуватиме зерна і дедалі більше експортуватиме — нічого глобального не відбудеться.

Причому, оптимістично додає він, який би великий урожай не зібрали в країні, на наше збіжжя завжди знайдеться попит на зовнішньому ринку. А це — мільярди валютної виручки для держави.

Скріншот відео з сайту http: //agro-yug.com.ua.