У «русского мира», схоже, додалося затятих ворогів. Їх лави поповнила... сарана, що за всяку ціну намагається розгризти «духовні скрепи» в окупованому Криму. Так принаймні вважають крутії-фейкомети з цілої низки пропутінських електронних ЗМІ. Днями з посиланнями на якогось «російського аграрного стратега» Володимира Решетняка вони поширили інформацію про виявлені на півострові хмари цих комах. Із шокуючим висновком: не інакше — їх підкинули, щоб підірвати продовольчу безпеку держави.

«Є підстави думати, що вона (сарана. — С. Я.) з херсонською пропискою і з американським паспортом. Це цілком може бути одним із видів біологічної зброї. Якщо ваші науковці проїдуть трасою Е97 від Джанкоя у бік Херсона через Армянськ, то я не виключаю, що знайдуть біля дороги ще вогнища. У Криму вони виникли у Джанкойському та Первомайському районах — праворуч і ліворуч від цієї траси. Можливо, це було банальною диверсією», — віщує всезнаючий пан Решетняк.

Після знайомства з вражаючими одкровеннями «аграрного стратега» так і ввижається апокаліптична картина. Крокують трасою Е97 ненависні укри із червоно-чорними нашивками і розкидають в обидва боки хмари проклятущих комах. А ті притьмом кидаються на зелень і жеруть усе, що побачать, — пшеницю, капусту, російські триколори, отруту з накопичувачів «Титанових технологій» в Армянську. Кремлівські ж бонзи тільки ридма ридають — бо неспроможні захистити від цих ненажер навіть насадження за огорожами власних вілл.

От тільки в «насланий апокаліпсис» щось не дуже вірять ні фахівці, ні прості селяни на Херсонщині. Аграрії запевняють, що й на материковій частині України цього літа нашестя сарани не було: через рясні дощі шкідники не змогли «стати на крило» й долати значні відстані. Тому зі звичних місць розмноження на пустирищах та в заповідниках і по степах Таврії не встигли розлетітися — не те що анексований півострів захопити. Тож сарану до Криму не завозили ні осоружні укри, ні проклятущі амери: там її і своєї споконвіку вистачало. А для чого ж тоді народ її нашестям лякати? Тут відповідь проста.

— Таким чином кримська «влада» виправдовується, побоюючись відповідальності за власні прорахунки — прогледіли вогнища розповсюдження сарани та вчасно їх не обробили інсектицидами, — пропонує свою, значно вірогіднішу, версію начальник відділу контролю за обігом засобів захисту рослин Головного управління Держпродспоживслужби у Херсонській області Катерина Чуприна. — На противагу такій недолугій політиці на Херсонщині ми постійно моніторимо ділянки потенційної загрози. І якщо знаходимо скупчення сарани (куліги) у кількості понад п’ятдесят комах на квадратний метр, одразу ж рекомендуємо фермерським господарствам чи агрофірмам застосувати інсектициди. Зрештою, за браком «хімії» можна навіть вночі полити такі ділянки великою кількістю води. Намагаючись зігрітися, сарана збирається докупи, починає гнити живцем і гине. Якщо упустити цей момент, може бути біда. Схоже, нині це відбувається в Криму.

Тож бережіть скрепи, гер Путін, — поз’їдають, поки ваші вельможі чухаються, замість того, щоб роботу робити!

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.