Валерія Заружко (у центрі).

Олександр Черненко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут.

Ранкове засідання 20 червня

Відкривши ранкове засідання, Голова Верховної Ради Андрій Парубій наголосив, що ми живемо у тривожні дні та закликав мобілізувати всі державницькі сили, щоб зупинити реванш та не допустити перегляду демократичних перетворень.

Глава парламенту зазначив, що коли від нас ідуть кращі захисники України, такі як наш побратим Дмитро Тимчук, всередині країни вже відбуваються спроби реваншу. Московська церква в Україні не лише не бажає виконувати закон і чесно вказувати свій реальний центр — Москву, вони вже намагаються скасувати реєстрацію Української, Вселенськи визнаної Церкви. Хочуть забрати в українців право мати свою церкву. Київський окружний адміністративний суд повинен здати іспит на державність і українськість, і однозначно підтвердити законність реєстрації Православної Церкви України, підкреслив Андрій Парубій.

Є намагання позбавити права на власну історію, коли у Харкові проспекту імені українського героя, дисидента Петра Григоренка повертають ім’я українофоба Жукова. Це пряме порушення закону про декомунізацію, здійснене демонстративно та провокаційно. Суд має скасувати незаконне рішення, відновити законність і покарати ініціаторів.

Намагаються також позбавити мови, заявляючи про скасування закону про мову та перегляд обов’язкових часток українського мовлення на радіо та телебаченні. «Через Раду, і громадську активність, і через суди, усіма засобами ми цього не допустимо. Я це говорю публічно і відповідально», — наголосив Андрій Парубій.

Після цього із заявами виступили Костянтин Павлов («Опозиційний блок») та Роман Семенуха («Самопоміч»).

Представник «Опозиційного блоку» К. Павлов наголосив на необхідності замість Виборчого кодексу розглянути інші важливі питання, зокрема, питання тарифів. «Сьогодні в українців найнижчі зарплати, а тарифи боляче б’ють по кишені. Порівняйте середню вартість тарифів: у Німеччині — 243 долари США, в Австрії — 188, Великій Британії — 186, Данії — 184, Хорватії — 182, Польщі — 170, Франції — 157, в Україні — 101 дол. США. А тепер порівняйте середню заробітну плату, хоча б у столицях. Київ — 263 долари США, Варшаві — 1 551, Берліні — 2 508; Парижі — 2 520, Лондоні — 2 886 доларів США. Тобто в Європі за високих зарплат витрачається на тарифи 6—10 відсотків заробітної плати. А в Україні, яка, за даними Світового банку, за темпами розвитку відстає від Польщі на 50 років, а від Німеччини на 100, — люди витрачають 22 відсотки своїх доходів на житлово-комунальні послуги», — зауважив Костянтин Павлов.

У зв’язку з цим народний депутат закликав поставити на голосування проект постанови № 9265, яким пропонується запровадити мораторій на підвищення ціни на природний газ.

Роман Семенуха («Самопоміч»), як і глава парламенту, привернув увагу до подій, які сталися у Харкові. «Ім’я Жукова — це ім’я людини, яка протягом 17 років обіймала різні посади в Міноборони СРСР, яка була членом президії ЦК КПРС і за законами України не може згадуватися в назві українських вулиць та проспектів. Прийняте всупереч закону рішення Харківської міськради має бути беззаперечно скасоване. Харківська обласна прокуратура має дати негайно правову оцінку», — наголосив він.

Парламентарій переконаний: рішення Харківської міськради є логічним наслідком безкарності людей, які у 2014—2015 роках кликали «русскій мір» в мирне місто Харків. «Відчуття безкарності стало запорукою того, що харківська влада все частіше і з більшою нахабністю демонструє своє справжнє російське нутро. Спочатку була спроба знести намет у центрі Харкова «Все для перемоги», який став символом боротьби харків’ян проти російської навали і досі є пунктом волонтерської допомоги для учасників війни. Тепер повернення вулицям Харкова імен-символів радянського режиму. Але перейменуванням вулиці цинізм проросійських сил не закінчився», — наголосив Р. Семенуха та додав: «Під час сесії Харківської міськради народний депутат від «Опозиційного блоку» Євген Мураєв назвав присутніх на засіданні депутатів «Самопомочі», активістів, волонтерів, ветеранів війни неонацистами. Розумію, що Мураєву і «Опозиційному блоку» в цілому дуже не подобається «Самопоміч», але ким треба бути, щоб так назвати людей, які захистили власним здоров’ям Харків і Україну від російської навали?».

Вислови Є. Мураєва, на думку Р. Семенухи, тягнуть на порушення двох статей Кримінального кодексу України — ст.161 «Розпалювання національної ворожнечі» та ст.111 «Державна зрада». Народний депутат заявив також, що відреагувати на ці вислови мають Служба безпеки та Генеральна прокуратура.

«Харків — мирне багатонаціональне українське місто. Правоохоронці, виконайте свою роботу, дотримуйтесь букви закону. В іншому випадку харків’яни самі дадуть раду проросійському реваншу, як це вже було в 2014—2015 роках», — констатував він.

Розгляд Виборчого кодексу народні депутати розпочали з 784-ї поправки. Як зауважив голова підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Олександр Черненко, цей розділ стосується обов’язкового ліцензування виборчих комісій. «Ця норма хороша, але на даному етапі це потребує серйозної підготовки членів комісій, витрат із бюджету. Тому робоча група вирішила відмовитись від цього розділу», — зауважив він. У цьому сенсі було два види поправок. Перший — виключити ці статті з розділу і робоча група просила їх підтримати. Другий — поправки, що вносили зміни у розділ, який пропонувалося виключити. Ці поправки О. Черненко просив не підтримувати. «За» ці поправки щоразу голосувало 27—33 народні депутати.

Із заявою також виступив Олег Ляшко, який, акцентувавши увагу на зґвалтуванні та вбивстві 11-річної Дарії Лук’яненко з Одещини, запропонував посилити відповідальність за наругу над дітьми. «Лише за п’ять місяців цього року в Україні від злочинів сексуального характеру постраждало 167 дітей», — наголосив він та підкреслив, що внесений радикалами законопроект передбачає кастрацію педофілів та запровадження відкритого реєстру винних у скоєнні таких злочинів.

Із днем народження вітали народного депутата Тараса Батенка.

Дослівно

Голова Верховної Ради Андрій Парубій:

«За право жити в своїй вільній країні ми заплатили життями тисяч кращих українців. П’ять років ми будували справжню міцну українську державу і відбивали російську агресію на всіх фронтах. Маємо мобілізувати всі державницькі сили, щоб зупинити реванш! І тепер ми вже не дамо повторитись старій історії. Не віддамо Державу! Не відступимо! Україна буде вільною, сильною і єдиною! Слава Україні!».