На згадку про неординарну сільську подію разом із медиками та мешканцями громади біля нової амбулаторії сфотографувалися перший заступник голови Кіровоградської ОДА Сергій Коваленко, голови Новоукраїнських РДА Віктор Самойленко та райради Валерій Савенко, голова Ганнівської ОТГ Віталій Колісник, головний лікар комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» районної ради Валентина Фортинська, місцеві аграрії.

Фото автора.

Ганнівська об’єднана територіальна громада, створена в 2017 році, стала другою ОТГ на території Новоукраїнського району Кіровоградської області. До її складу ввійшло вісім населених пунктів із загальною кількістю населення 2430 осіб. Загальна площа земель громади — понад 14227 га.

«Тільки разом — і все в нас буде добре»

«Нам кажуть, ви не будете спроможні, а лише об’єднані. Заперечу, — ділився два роки тому планами на майбутнє тодішній сільський голова Ганнівки, який балотувався на голову ОТГ, Віталій Колісник. — Спроможність нашої громади насамперед залежатиме від бажання кожного із жителів брати участь у створенні належних умов для розвитку території. Переконаний, разом ми забезпечуватимемо достатній рівень надання соціальних, освітніх, медичних, оздоровчих і культурних послуг, розвиватимемо дозвілля та спорт, працюватимемо над проектами соціально-економічного розвитку та цільовими програмами».

Претендент на посаду очільника ОТГ обіцяв разом з усіма працювати над розвитком громади та зростанням благополуччя всіх її мешканців. Зауважував, що необхідно максимально наблизити основні послуги до кожного жителя, і це реально зробити. І не помилився.

Найперше, що посприяло вдалому старту нового адміністративно-територіального формування, — підтримка однодумців і справжніх партнерів — місцевих аграріїв, які очолюють базові господарства території. Яскраві представники соціально-відповідального бізнесу, керівники сільгосппідприємств ПАФ «Україна» Владислав Жученко, ПАФ «Ганнівська» Володимир Стрижньов, ПАФ імені Ульянова Олександр Скічко вже чимало зробили для розвитку території, на якій вони живуть і працюють. Як не стомлюється повторювати Віталій Колісник, вони ніколи не стоять осторонь проблем громади, завжди приходять на допомогу...

Ставши на шлях самостійного господарювання, жителі трьох сільських рад, які ввійшли до Ганнівської об’єднаної громади, зробили новий крок в історії свого розвитку. Цей крок виявився правильним — нині Ганнівська ОТГ, яку колись називали неспроможною, на власному прикладі показує ефективність і переваги реформування. За невеликий час спільного господарювання тут зроблено стільки, скільки іншим не вдавалося зробити і за десятки років. Найперше — бюджет Ганнівської сільської ради до об’єднання у 2017 році становив 4 мільйони 700 тисяч гривень, після об’єднання — перевищив 14 мільйонів гривень. Зрозуміло, щоб досягти таких надходжень, очільнику громади доводиться, як кажуть, тримати ніс за вітром. Тільки почує, що десь до якоїсь програми чи державного проекту можна долучитись — одразу ж береться за справу...

Уже реалізовано чимало проектів. Першою ластівкою реформування стало введення в дію в червні минулого року нового підрозділу місцевої пожежної охорони в селі Григорівка. Це стало можливим завдяки спільній кропіткій роботі громади, агрофірм імені Ульянова та «Ганнівська», Державної служби з надзвичайних ситуацій, місцевого пожежно-рятувального підрозділу.

Чудові умови створили для школярів. Зокрема, для першокласників придбали парти, комп’ютери, шафи в рамках проекту «Нова українська школа», закупили обладнання для кабінету хімії Ганнівської загальноосвітньої школи І—ІІІ ступенів — центру позашкільної освіти.

Храм здоров’я для села

Підтвердженням сталого розвитку є ще одна, непересічна, подія — відкриття сучасної лікарської амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Комфортна, сучасна, з реєстратурою, лікувальними і маніпуляційними кабінетами та житлом для лікаря — такою її побачили і гідно оцінили жителі Ганнівки, Громухи, Григорівки, Караказелівки, Острівки, Шишкиного, Шутенького та Юр’ївки.

Будівництво вели на умовах співфінансування — із необхідних 6 мільйонів 200 тисяч гривень для бюджету громади воно стало в десять відсотків від вартості. Для оснащення амбулаторії торік закупили на майже 650 тисяч гривень медичного обладнання, меблів та апаратури. Із них майже 100 тисяч виділили місцеві аграрії. Уже цього року амбулаторію доукомплектували меблями на суму понад 100 тисяч гривень за рахунок субвенції. А головне — в користування амбулаторії передано новий автомобіль вартістю майже 500 тисяч.

Але, як зауважив заступник голови Кіровоградської ОДА Сергій Коваленко, на території мешкає понад 2 400 жителів, а з лікарем амбулаторії укладено лише 1040 декларацій. Тож держава спрямовує щомісяця на цю амбулаторію лише 51 тисячу гривень. А могли б отримувати вдвічі більше. Відповідно, покращили б і профілактику, і якість надання медичних послуг.

«На розвиток інфраструктури громади виділили субвенцію з державного бюджету в сумі 1 мільйон 256 тисяч гривень. Звичайно, вона вже не така велика, як та, яку отримували ОТГ-першопрохідці, — переймався свого часу Віталій Колісник, — але все ж значна. І саме за рахунок цієї субвенції у громаді реалізовано два проекти: капітальний ремонт покрівлі Григорівського сільського клубу та вуличне освітлення кількох вулиць села Шишкине».

Говорячи про переваги об’єднання, варто сказати й про те, що саме воно дає нині змогу ОТГ розраховувати на півтора мільйона гривень від Мінрегіонбуду для капітального ремонту покрівлі Шишкінського сільського клубу.

Коли співпраця спрямована на отримання найкращого результату

«Попереду ще багато справ, у яких до ОТГ обов’язково долучатиметься обласна, районна влада та соціально-орієнтований бізнес», — переконаний Сергій Коваленко. Це, зокрема, і ремонт доріг, говорячи про необхідність якого, Сергій Коваленко висловив оптимістичний прогноз: «Дорогу Т 2401 до Шишкиного треба ремонтувати. Тож уже є домовленості про збільшення фінансування ремонту доріг Кіровоградщини на 50 мільйонів гривень...»

Нині ведеться мова і про створення поліцейської станції. Як зазначив Віталій Колісник: «Уже навіть і приміщення «пригледіли» — колишнього ФАПу, поряд із сільською радою та новозбудованою амбулаторією. Сприятиме цьому і підписання керівником обласного управління Національної поліції Романом Козьяковим та головою Ганнівської ОТГ меморандуму про співпрацю та партнерство в рамках проекту Національної поліції «Я тут», яким передбачено забезпечити дільничним офіцером поліції кожну ОТГ.

«Разом пройдемо цей шлях»

За жителів Ганнівської ОТГ можна по-доброму порадіти. Тим паче що чимало гарних справ вони зробили, що називається, власними зусиллями, за рахунок сільського бюджету та місцевих агроформувань. Це — і дитячий садочок у Григорівці, і нові, сучасні зупинки, і дитячі майданчики, ремонти... Навіть найважливішу частину дороги до самої Ганнівки заасфальтували (за кошти ПАФ «Ганнівська») і чимало іншого зробили.

Сьогодні мало бути просто хорошою людиною, потрібно робити й хороші справи, не залишатись байдужим до процесів перетворень, які вирують навколо тебе. А децентралізація — це не тільки нові дороги, кращі школи та медичне обслуговування. Це насамперед готовність бути відповідальним за рівень свого життя та життя своєї громади.

Як сказав голова Ганнівської ОТГ Віталій Колісник: «Сьогодні багато змін, але разом ми пройдемо цей шлях, адже нічого в житті не дається легко...»