Водії обласного центру екстреної медичної допомоги готові з 1 липня написати колективну заяву про звільнення, якщо до цього часу їм не піднімуть заробітну плату. Про це вони попередили депутатів облради перед початком чергової сесії.

— Водії несуть не меншу відповідальність за життя і здоров’я пацієнтів, ніж лікарі. Нині щодня ми маємо по 18—20 викликів, за місяць припадає до двадцяти чергувань, а при цьому заробітна плата становить 3,7—4 тисячі гривень, — розповіли учасники акції протесту. — Якщо ситуація з оплатою праці не зміниться, місто може залишитись без швидкої допомоги.

Своїх підопічних підтримав і Олександр Терещук, керівник XОЦЕМД: «Через низьку зарплату втримати водіїв на роботі дуже важко. Вже тепер саме через брак кадрів в обласному центрі не виїжджає на зміну дві бригади».

Підказку, як можна підвищити зарплату, самі ж водії знайшли у сусідніх областях. Зокрема, розповіли про те, що у Львові їхні колеги домоглися підвищення зарплати після протестних акцій. За їхніми словами, вінницькі водії отримують у три-чотири рази більше. Якщо тамтешня влада знайшла ресурс для збільшення зарплати, чому це не може зробити хмельницька?

Для представників виконавчої влади ця проблема виявилась не новою. За словами Якова Цуглевича, керівника департаменту охорони здоров’я ОДА, в області вже створена комісія, що працює над її розв’язанням. Ще торік на сесії облради ухвалили рішення про збільшення фінансування цієї галузі з обласного бюджету на 26 млн. Та попри це соціальне напруження в колективі зняти не вдалось. Адже доплати стосуються лише медпрацівників, а для технічних, зокрема і водіїв, надбавки не передбачені.

Депутати швидко підрахували: щоб підняти виплати водіям на 3 тис. грн, щомісяця з бюджету потрібно брати додаткових 2 млн грн. Отримати ці гроші можна буде лише під час вересневої сесії, коли розглядатиметься перерозподіл бюджетних надходжень. Однак учасники протесту наполягали, що вищі зарплати хочуть мати вже в наступному місяці.

Єдиний вихід, за пропозицією департаменту фінансів, — перенести асигнування четвертого кварталу на третій, а вже потім переглянути бюджет. Це дасть змогу у вересні переглянути відповідну обласну програму і закласти кошти на компенсацію тих, що будуть використані наперед.

З таким рішенням погодились і протестувальники, і депутати. Однак втілити його в життя буде непросто. Адже терміново треба знайти тих, хто зголоситься, щоб їхні кошти, призначені для виплат наприкінці року, віддали водіям «швидкої». Депутат Сергій Іващук навіть запропонував від імені своєї фракції надати фінансову підтримку водіям у розмірі 50 тис. грн.

Але жоден із заходів не розв’язує проблему в цілому. Як слушно зауважили народні обранці, місцева влада не може взяти на себе ті фінансові навантаження, що їх мала б нести і держава. Адже фінансування у медичній галузі залишається поганим. Це підтвердили і представники профспілкової організації «швидкої допомоги»: фельдшер, який приходить на роботу, отримує менш як 3 тис. грн, зарплата лікаря-початківця ледве наближається до 3,5 тис.

На цьому тлі вимога водіїв призначити їм зарплату у 12 тис. грн виглядає щонайменше нездійсненою. Тим більше, що середньостатистична зарплата в краї сягає 8,2 тисячі.

Фото: khm.depo.ua