Таким «поясом» Південний Буг оперізує мікрорайон.

Фото з відкритих джерел.

Що зроблено і ще треба зробити для порятунку Південного Бугу?

Одинадцятий рік поспіль в області відзначили День Південного Бугу. Місцем його проведення стала упорядкована набережна біля добре знаного фонтана у Вінниці. Девізом обрали слова: «Збережемо Південний Буг для майбутніх поколінь!» Дотепер «іменини» другої за величиною річки у країні святкували в третю суботу травня. Надалі їх організовуватимуть 22 травня. Таке рішення ухвалила Басейнова рада Південного Бугу. Про це повідомив під час заходів голова ради професор Вінницького національного технічного університету Віталій Мокін.

— День Південного Бугу — це ще одна нагода привернути увагу кожного з нас, хто проживає на його берегах, до проблем, пов’язаних зі збереженням нашої водної артерії, переглянути своє ставлення до природи, усвідомити необхідність бережливого використання кожної краплини, — зазначив у своєму виступі перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко. — Маємо пам’ятати, що це найбільше джерело питної води в регіоні.

Однією з головних проблем є обміління річки і уповільнення її течії.

Під час відзначення Дня Південного Бугу-2019.

Фото з сайту Вінницької облдержадміністрації.

Розчистили найбільшу притоку, запустили живе «срібло»

У 2018-му уперше за багато років розчистили найбільшу притоку Південного Бугу (у межах Вінниці) — Десенку. Це стало можливо завдяки виділенню з обласного бюджету коштів на купівлю двох земснарядів. Ще один такий само технічний засіб придбала міськрада Вінниці.

— Нинішнього року розпочнемо роботи з розчищення русла головної артерії краю, — уточнив Андрій Гижко. — Їх виконуватимуть на відрізку від обласного центру до міста Хмільник. Надалі приступлять до підняття намулу з дна ще однієї притоки — Вільшанка, що впадає у Південний Буг біля курортного Хмільника.

За словами посадовця, роботи з відновлення водної артерії проводять комплексно. Так, восени минулого року в Південний Буг випустили 4,5 тонни риби. В межах Вінниці річку зарибнили мальками товстолоба, щуки, коропа, білого амура та сома. Зроблено це з метою відновлення балансу аквакультури. Риби здатні знищувати водорості, поїдати водну рослинність тощо. Доставили «живе срібло» з Херсонського рибоекспериментального виробничого заводу.

Утім, це ще не дало відчутної віддачі.

Екологи назвали больові точки водної артерії

Розчищення річки, що її розпочали в регіоні, це тільки один з пунктів Програми врятування Південного Бугу. Документ розробили ще десять років тому. Його створення ініціювала громадська екологічна асоціація «Зелений світ Поділля». До розробки залучили екологів-практиків, науковців, активістів з Хмельницької, Кіровоградської, Миколаївської областей, територіями яких протікає річка. Допомогу надали представники міжнародної екологічної організації Wetlands International. Круглі столи провели також у районах Вінниччини, де несе свої води Південний Буг.

На основі зібраних пропозицій створили документ, що його підтримали в Басейновому управлінні Південного Бугу.

— Ставили за мету виробити стратегічний план господарювання в басейні Південного Бугу із зведенням до мінімуму шкоди людині й природі, — каже голова асоціації «Зелений світ Поділля» Олена Яворська. — З одного боку, треба зберегти водно-болотне біорізноманіття річки та її приток, з іншого – добитися раціонального користування водними ресурсами.

Екологи назвали больові точки водної артерії: обміління, сповільнення течії, втрата частини природних ландшафтів. Серед низки негативних факторів, що завдають шкоду річці, значаться надмірна кількість перепон на шляху течії, непродумана господарська діяльність, зокрема, розорюваність прибережних смуг, їх стихійна забудова. У межах обласного центру деякі будинки вікнами дивляться на течію. Екологам не під силу боротися з такими забудовниками. На жаль, правоохоронні органи фіксують такі факти уже тоді, коли будинок споруджено. Зрозуміло, ніхто його зносити не стане. Принаймні таких випадків не зафіксовано. Обмежуються констатацією фактів і штрафами. Відтак дивуємося, чому річка міліє, а її течія уповільнилася.

Вчителька з села Уладівка Літинського району розповідала, що її син показав, де можна перейти річку вбрід у межах їхнього населеного пункту. Жінка згадує, що вона у роки своєї молодості, купаючись, у тому місці не могла дістати дна, не пірнувши.

Програма врятування Південного Бугу розрахована не на один рік. Та й не рік, а десять минуло з часу її створення. Тільки тепер розпочали виконання головного пункту документа — розчищення річки. Без залучення коштів обласного бюджету цього не вдалося б зробити. На думку екологів, держава також мала би долучитися до важливої справи, адже не тільки Південний Буг потребує допомоги.

Факт

Уздовж течії Південного Бугу та на його притоках створено 197 водосховищ, майже сім тисяч ставків, де концентрується приблизно 40 відсотків усього річкового стоку басейну. На переконання екологів, саме це є головною причиною уповільнення течії. Стоки та відходи з рукотворних водойм, які потрапляють у річку, осідають на її дні. Через це «гальмується» течія і погіршується якість води.

(Інформація асоціації «Зелений світ Поділля»).

Інформація до роздумів

Рівень забрудненості води у Південному Бузі в районі Вінниці фахівці оцінюють за позначкою четвертого класу. За їхньою інформацією, водойми оцінюються за шістьма класами забрудненості: перший клас — дуже чисті, другий — чисті, третій — помірно-забруднені, четвертий — забруднені, п’ятий — брудні, шостий — дуже брудні.

Довідково

На відстані майже вісімсот кілометрів несе свої води Південний Буг. Це друга за величиною після Дніпра річка країни. Вона найдовша з тих, що протікають винятково територією України. Бере початок біля села Холодець Хмельницької області. Протікає територією Вінниччини, Кіровоградщини та Миколаївщини, а її притоки несуть води також з Черкащини та Одещини. Впадає у Бузький лиман Чорного моря. У давнину вона мала інше найменування — Бог. Це слово екологи асоціації «Зелений світ Поділля» використали у назві виданої книги — «Басейн річки Бог».